Στην τελική ευθεία οι «ζυμώσεις» στην ΠΓΔΜ

Στα ύψη βρίσκεται το πολιτικό «θερμόμετρο» στην ΠΓΔΜ μετά τη διορία και το τελεσίγραφο του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στην αντιπολίτευση, η οποία άσκησε πιέσεις για τη δημιουργία υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Μια ημέρα μετά το ηχηρό «όχι» του Ζόραν Ζάεφ στα αιτήματα της αντιπολίτευσης, ο σκοπιανός πρωθυπουργός ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή, τις επαφές με βουλευτές της αντιπολίτευσης για να καταφέρει να εξασφαλίσει την προβλεπόμενη πλειοψηφία στη Βουλή για να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ξεκίνησαν συνομιλίες πρώτα με τους βουλευτές για να διαπιστωθεί η ετοιμότητά τους να στηρίξουν τη συμφωνία», επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Πέτρε Σιλεγκοφ. «Αργότερα αν χρειαστεί θα εντατικοποιηθεί το επίπεδο των διαβουλεύσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά στη συνέχεια.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν με τρεις αντιπολιτευόμενους βουλευτές, όπως ανέφερε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών, καθώς η κυβέρνηση χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 για την αλλαγή του Συντάγματος, δηλαδή

Όπως επιβεβαίωσε και με τη σειρά του ο βουλευτής του μεγαλύτερου από τα αλβανικά κόμματα, γίνονται προσπάθειες προσέγγισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ έχει πραγματοποιηθεί ήδη μια πρώτη συνάντηση μεταξύ του Αχμέτι και του επικεφαλήςτου VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μίτσκοσκι.

Το τελεσίγραφο Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, κάλεσε την Πέμπτη εκ νέου το VMRO-DPMNE, να κάνει σεβαστή την απόφαση του 91,5% των ψηφοφόρων που ενέκριναν τη Συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα και να συναινέσει στην τροποποίηση του Συντάγματος. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, η έσχατη λύση είναι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τις οποίες προσδιόρισε για τα τέλη Νοεμβρίου.

Ωστόσο, το VMRO-DPMNE εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα, λόγω της μεγάλης αποχής που σημειώθηκε, έχει αποτύχει και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «νεκρή». Τόνισε, δε, ότι κανένας από τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα συναινέσει στην τροποποίηση του Συντάγματος.

Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε επίσης ότι σε περίπου μία εβδομάδα θα γίνει γνωστό εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την αλλαγή του Συντάγματος από την παρούσα σύνθεση της Βουλής ή εάν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα