Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στο κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι μόνο να υπερισχύσει το «ναι», αλλά κυριότερα η συμμετοχή των πολιτών να ξεπεράσει το 50%, ώστε να θεωρείται έγκυρος ο χαρακτήρας του.

Άλλωστε σύσσωμη η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μέσω της καμπάνιας για το δημοψήφισμα που τρέχει τις τελευταίες εβδομάδες, πραγματοποιούσε συνεχή καλέσματα στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες.

Η μάχη κατά της αποχής

Το εν λόγω ζήτημα δεν είναι καθόλου απλό, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν επικαιροποιηθεί και περιλαμβάνουν πολύ περισσότερα ονόματα πολιτών από αυτούς που δύνανται να ψηφίσουν. Και αυτό δυσχεραίνει τη μάχη του σκοπιανού πρωθυπουργού στη μάχη κατά της αποχής.

Μάλιστα, τη στιγμή που οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα του «ναι», δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO DPMNE και ο σκοπιανός Πρόεδρος που προσπαθούν με «νύχια και με δόντια» να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα, αλλά και μπόλικοι ύποπτοι αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί στο twitter.

Συγκεκριμένα, αύξηση της δραστηριότητας των αυτοματοποιημένων λογαριασμών που στηρίζουν τη στάση αποχής στο δημοψήφισμα της Κυριακής στα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών διαπιστώνει η Διατλαντική Επιτροπή για την Ακεραιότητα των Εκλογών.

Η Επιτροπή εντόπισε ύποπτη δραστηριότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένου του ότι η εγκυρότητα του δημοψηφίσματος προϋποθέτει συμμετοχή 50% και του ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το ποσοστό στο όριο.

Σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί στο Twitter, τα αποκαλούμενα bots, υποστηρίζουν την προσπάθεια μείωσης της προσέλευσης στις κάλπες.

Αύξηση των bots τις τελευταίες 50 μέρες

Η αύξηση της δραστηριότητας των bots καταγράφεται τις τελευταίες 50 ημέρες ενώ η συμμετοχή καινούργιων λογαριασμών – που δημιουργήθηκαν το πολύ πριν δύο μήνες – αναλογεί στο 10% της συζήτησης για το ονοματολογικό, ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι στις εκλογές στο Μεξικό ή την Ιταλία.

«Τα αφηγήματα που διανέμουν αυτά τα bots επιζητούν να στηρίξουν το κίνημα για μποϊκοτάρισμα [του δημοψηφίσματος] και τους πολιτικούς ή αξιωματούχους που το έχουν υποστηρίξει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, η οποία εδρεύει στην Κοπεγχάγη και έχει ιδρυθεί από τον πρώην γενικό γραμματέα του NATO Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Σημειώνει μάλιστα πως μέλη της έχουν «πρόσβαση σε στοιχεία» που καταδεικνύουν υπόγεια χρηματοδότηση ομάδων που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα από «άτομα» στην Ελλάδα και στα Σκόπια.

Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη γειτονική χώρα, το 48% δηλώνει ότι θα προσέλθει στις κάλπες ενώ το 25,2% θα απέχει από τη διαδικασία με το υπολειπόμενο 26,8% να δηλώνει αναποφάσιστο.

Στην ίδια δημοσκόπηση το ερώτημα «είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών» λαμβάνει 51,1% θετικές ψήφους και 48,9% αρνητικές, με τη διαφορά να ξεπερνά οριακά το 1%. Τα νούμερα, όμως, αντιστρέφονται στο ερώτημα «είστε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για αλλαγή του ονόματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”» καθώς «Όχι» απαντά το 52,6% των ερωτηθέντων ενώ «ναι» μόλις το 47,4%.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα