Στην εισαγγελία ο Θ. Τσουκάτος για τα «μαύρα» του ΠΑΣΟΚ

Την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος βρέθηκε ενώπιον του εισαγγελέα διαφθοράς με την ιδιότητα του μάρτυρα, προκειμένου να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε με αφορμή όσα είπε απολογούμενος στην υπόθεση για τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» της Siemens σχετικά με την χρηματοδότηση των κομμάτων από ιδιώτες.

Ο κ. Τσουκάτος που φαίνεται να ανοίγει την έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς για το θέμα των παράνομων χρηματοδοτήσεων πολιτικών κομμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβαίωσε όσα ισχυρίστηκε στην απολογία του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η υπόθεση της σύμβασης 8002 μεταξύ ΟΤΕ και της γερμανικής εταιρίας.

Το επί ηγεσίας του Κωνσταντίνου Σημίτη ισχυρό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που δικάζεται για δωροδοκία ύψους 1 εκατομμυρίων μάρκων από την SIEMENS, κατά την απολογία του στο δικαστήριο αρνήθηκε πως το επίμαχο ποσό αφορούσε δωροδοκίες στελεχών του ΟΤΕ ώστε να προωθηθεί η σύμβαση και υποστήριξε πως τα χρήματα μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ ως προεκλογική χορηγία.

Σύμφωνα με όσα είχε υποστηρίξει ο Θ. Τσουκάτος, το ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο του 2000 είχε λάβει ως ιδιωτική χρηματοδότηση το ποσό των περίπου 16 δισ. δραχμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσουκάτος επανέλαβε όσα υποστήριξε προσφάτως απολογούμενος, όπως επίσης και ότι ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, δεν είχε καμία σχέση με τα οικονομικά του κόμματος, ενώ όταν ρωτήθηκε για τις εταιρίες που επιχορήγησαν προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι υπάρχει κώδικας εχεμύθειας χωρίς να αποκαλύψει τα ονόματα των εταιριών αυτών.

Σχετικά με το πού χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα, φέρεται να υποστήριξε ότι δόθηκαν για τις προεκλογικές ανάγκες του κόμματος και ειδικότερα για τη χρηματοδότηση ετεροδημοτών, φυλλάδια του κόμματος κλπ, ενώ διευκρίνισε ότι από τα 16 δισ. δραχμές που φέρεται να έλαβε το ΠΑΣΟΚ, τα 4,5 ήταν κρατική επιχορήγηση.

Τέλος, φέρεται να επέμεινε ότι από το 2008 –όταν άνοιξε η έρευνα για τα μαύρα ταμεία της Siemens– είχε αναφέρει τα ίδια πραγματικά περιστατικά στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα