Στα 36 δισ. η παραοικονομία, υψηλός κίνδυνος ξεπλύματος αποκαλύπτει ειδική έκθεση του ΥΠΟΙΚ

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα ειδική έκθεση για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μέσω της οποίας αποκαλύπτει ότι το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα ισούται με το 20% του ΑΕΠ ή αλλιώς στα 36 δισ. ευρώ, ενώ ο κίνδυνος ξεπλύματος χρήματος είναι υψηλός.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κατάσταση ήταν σαφώς χειρότερη τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ενδεικτικά, το 2003 το μέγεθος της παραοικονομίας ισούταν με το 28,2% του ΑΕΠ. Η μείωση οφείλεται στην παρατεταμένη οικονομική κρίση, αλλά και στις σχετικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο παρά την κάμψη, η Ελλάδα τοποθετείται στις κορυφαίες θέσεις ανάμεσα στις χώρες – μέλη της ΕΕ, διαθέτοντας ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος, η έκθεση του υπουργείου προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη λήψη μέτρων στους κλάδους των μεσιτών, των δικηγόρων, των λογιστών και των συμβολαιογράφων.

Όπως εξηγείται, χαρακτηριστικά, πρόκειται για κλάδους οι οποίοι διεκπεραιώνουν μεταβιβάσεις ακινήτων και συστάσεις εταιρειών και πολλές φορές εν αγνοία τους, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Παράλληλα, σε υψηλή προτεραιότητα βρίσκονται και οι κλάδοι των τυχερών παιγνίων, καθώς και οι πάροχοι τραπεζικών εμβασμάτων, όπως επίσης και ο τραπεζικός κλάδος.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα