Σταθεροποιείται το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σταθεροποιητικά, και με πολύ χαμηλούς συναλλακτικούς ρυθμούς, αρχίζει την εβδομάδα το χρηματιστήριο Αθηνών, προσπαθώντας αφενός να “συνέλθει” από το σφυροκόπημα της Παρασκευής και αφετέρου να βρει τρόπο ισορροπίας ενόψει ενός πλούσιου σε εξελίξεις 5ημέρου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,12% στις 764,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,06% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.014,77 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,56% στις 871,64 μονάδες.

Το Εurogroup της 21ης Ιουνίου δεσπόζει στην επενδυτική συμπεριφορά από σήμερα, καθώς αν και δεν αναμένεται να ληφθούν εκεί κάποιες αποφάσεις για το χρέος, η αγορά θα ήθελε έστω και υπό την μορφή διαρροής κάποιο περίγραμμα του σχεδίου που θα προταθεί. Στην επίσημη ατζέντα για την σύνοδο της Πέμπτης αναφέρεται ότι το Eurogroup “θα προβεί σε απολογισμό της προόδου για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων της 4ης και τελευταίας επικαιροποίησης του προγράμματος”.

Σύμφωνα με το Capital.gr, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εφαρμοστεί τα συμφωνηθέντα, το Eurogroup της Πέμπτης θα επικυρώσει πολιτικά την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης και της τελικής αξιολόγησης και θα συζητήσει για το πακέτο εξόδου, όπως αναφέρεται στην ατζέντα της συνεδρίασης. Και τούτο όταν ακόμη υπάρχουν “ουρές” που επιχειρείται να κλείσουν το αργότερο έως και την Τετάρτη εν όψει και της έκτακτης συνόδου του EWG που βρίσκεται στα “σκαριά” για να προετοιμάσει την μεγάλη διαπραγμάτευση των ΥΠΟΙΚ την Πέμπτη για το ελληνικό ζήτημα.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την μεγάλη συμφωνία βρίσκονται και οι δεσμεύσεις για διατήρηση συγκεκριμένων πρωτογενών πλεονασμάτων για 10ετίες (3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και πάνω από 2% του ΑΕΠ στη συνέχεια), ρητές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για τη μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων (σε ασφαλιστικό, αφορολόγητο και διαρθρωτικά μέτρα), αλλά και αυστηρός έλεγχος για την εφαρμογή συγκεκριμένων “αιρεσιμοτήτων”.

Όσον αφορά το περίφημο “γαλλικό κλειδί”, δηλαδή τη γαλλική πρόταση για σύνδεση των παρεμβάσεων στο χρέος με το ΑΕΠ, φέρεται η σημασία του να έχει πλέον μειωθεί. Επίσης, ο “ορατός” μέχρι στιγμής μοχλός πίεσης για την εφαρμογή των μεταμνημονιακών μέτρων είναι τα έσοδα τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ από τα ANFAs και τα SMPs. Προτείνεται να κατανεμηθούν σε εύρος τετραετίας (1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο την περίοδο 2019-2022).

Στο ταμπλό τώρα, μετά το -6,4% της Παρασκευής, ο τραπεζικός κλάδος ανακάμπτει σήμερα, με την Alpha Bank να κερδίζει 2,9%, και τις Εθνική, Eurobank, αλλά και Grivalia να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Πειραιώς, ΟΤΕ, Λάμδα και Jumbo. Χωρίς μεταβολή οι Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Στον αντίποδα, ο Φουρλής χάνει 2,68%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, ΔΕΗ και ΕΕΕ. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Βιοχαλκο, Motor Oil, Aegean και ΟΠΑΠ.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα