Σουηδία: Εταιρεία εμφυτεύει τσιπ στους εργαζομένους της

Εικόνα από ένα δυστοπικό μέλλον επιστημονικής φαντασίας θυμίζει η περίπτωση των εργαζομένων του Epicenter, ένα start-up hub στη Σουηδία, το οποίο προτείνει στους υπαλλήλους και συνεργάτες να αποκτήσουν μόνιμα στο χέρι τους ένα τσιπάκι.

Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, το microchip είναι στο μέγεθος κόκκου ρυζιού, τοποθετείται ανάμεσα στον δείχτη και τον αντίχειρα και λειτουργεί όπως μια κάρτα: ξεκλειδώνει τις πόρτες, λειτουργεί τους εκτυπωτές και χρεώνεται για την πληρωμή κάποιοθ προϊόντος από το κυλικείο του hub.
O Jowan Osterlund από την Biohax Sweden κρατά ένα microchip παρόμοιο με αυτό που εμφυτεύεται στους εργαζομένους του Epicenter
Μπορεί βέβαια ο CEO της εταιρείας, Patrick Mesterton, να επισημαίνει ότι όλο αυτό γίνεται για τη διευκόλυνση των εργαζομένων, ωστόσο η εμφύτευση του microchip εγείρει ερωτήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα, καθώς μπορεί να αποθηκεύσει λεπτομέρειες για τις συνήθειες και την καθημερινότητα του εργαζομένου – ακόμα και το τι αγοράζει ή πόσες φορές πάει στην τουαλέτα -, τις οποίες είναι άγνωστο πώς και γιατί μπορεί κάποιος να τις χρησιμοποιήσει.

Το Epicenter αποτελεί εστία για 100 εταιρείες και 2.000 εργαζομένους ενώ ξεκίνησε να εμφυτεύει τα τσιπάκια σε υπαλλήλους από τον Ιανουάριο του 2015. Μέχρι σήμερα έχουν 150 υπάλληλοι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα