Σκουρλέτης: Κατορθώσαμε να κάνουμε αυτό που δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις

«Το μείζον είναι να γίνει αμοιβαία σεβαστή η συμφωνία και να υλοποιηθεί και να εγκριθεί και από τα δύο κοινοβούλια», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου (εδώ το ηχητικό).

«Φαίνεται τελικά ότι αυτή η κυβέρνηση κατόρθωσε να κάνει αυτό που δεν είχαν ή δεν ήθελαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» ανέφερε. «Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης άκουσα πολλά πράγματα και αυτό που κατάλαβα είναι την ασυνέχεια των επιλογών τους, την επιπολαιότητα και τον τυχοδιωκτισμό», συμπλήρωσε.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται μια διαφωνία στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού. Η συμφωνία που υπάρχει και οι δύο σεβόμαστε είναι να φέρουμε εις πέρας την εντολή που λάβαμε. Η έξοδος από το πρόγραμμα και η πάταξη της διαφθοράς είναι η συγκολλητική ύλης αυτής της κυβέρνησης, όλα τα άλλα τα ξανασυζητάμε μετά το πέρας της θητείας» τόνισε επίσης.

 

Αναλυτικά η υνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη, στον Ρ/Σ Realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου:

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω με το θέμα της Συμφωνίας με τα γειτονικά Σκόπια και θέλω να σας ρωτήσω αν κατά τη γνώμη σας υπάρχει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης της Συμφωνίας μέχρι να φτάσει για κύρωση στην Βουλή, πράγμα που θα πάρει κάποιους μήνες διότι προηγούνται η κύρωση από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα και κυρίως η δύσκολη δοκιμασία, για την γειτονική χώρα, της Συνταγματικής αναθεώρησης.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι αυτό που προέχει καταρχήν είναι να ολοκληρωθούν όλα τα προβλεπόμενα βήματα από τον οδικό χάρτη. Αυτή πρέπει να είναι προτεραιότητα και των δύο χωρών. Τώρα εκείνα τα σημεία τα οποία έχουν παραπεμφθεί για περαιτέρω διερεύνηση και συζήτηση, προφανώς εκεί υπάρχει η δυνατότητα να αποτυπωθεί κάτι καλύτερο. Αναφέρομαι για παράδειγμα στα θέματα των εμπορικών σημάτων και των εμπορικών σχέσεων, για τα οποία από ότι αντιλαμβάνομαι υπάρχουν διάφορα πράγματα που έχουν παραπεμφθεί στις κοινές Επιτροπές. Αλλά το μείζον όμως είναι να γίνει αμοιβαία σεβαστή η Συμφωνία και να υλοποιηθεί και να εγκριθεί και από τα δύο Κοινοβούλια, πρώτα από εκείνους και τελευταία από εμάς.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στο θέμα της γλώσσας και στο θέμα της ιθαγένειας, θα μπορούσε πιστεύετε να υπάρξει μία πιο καθαρή διατύπωση, δηλαδή να συμβαδίζουν με το όνομα της χώρας, Βόρεια Μακεδονική και Βόρειος Μακεδόνας; Και το ρωτώ γιατί υπάρχουν μεν αστερίσκοι και στα δύο, η κάθετος που λέει πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας ή ο αστερίσκος ότι η γλώσσα είναι στην ευρύτερη οικογένεια των σλαβικών γλωσσών, όμως οι αστερίσκοι ξεχνιούνται στην πορεία και μένει αυτό που έχει κατοχυρωθεί ως όνομα.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εσείς το λέτε αστερίσκους, εγώ το λέω σαφείς αναφορές και ποτέ δεν είχαμε τόσο προωθημένες και θετικές για τη χώρα μας αναφορές στα συγκεκριμένα ζητήματα. Μάθαμε πάρα πολλά από τη συζήτηση του τελευταίου τριημέρου, θυμηθήκαμε κάποια άλλα και φαίνεται τελικά ότι αυτή η Κυβέρνηση κατόρθωσε να κάνει αυτό το οποίο δεν είχαν ή δεν ήθελαν να κάνουν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Και το έπραξε με όρους εθνικού συμφέροντος.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αποκλείετε στην πορεία μέχρι να φτάσει η Συμφωνία στην ελληνική Βουλή για κύρωση κάποια βελτίωση σε αυτά τα δύο ζητήματα;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Επαναλαμβάνω, ας το αφήσουμε αυτό στις διαπραγματευτικές ομάδες και όχι την επομένη μιας καλής, προωθημένης και εθνικά επωφελούς Συμφωνίας, να αρχίζουμε να δημιουργούμε αμφισβητήσεις…

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ε, δεν τις δημιουργούμε εμείς, τις ακούσατε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πολύ έντονα τις τελευταίες ημέρες και από τον λαό..

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μα δεν αναφέρομαι σε εσάς, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης άκουσα πάρα πολλά πράγματα και αυτό που κατάλαβα είναι η ασυνέχεια των επιλογών τους, η επιπολαιότητα και ο τυχοδιωκτισμός τους, διότι ενώ υπήρχε μία άποψη, η οποία ήταν στην ίδια κατεύθυνση με αυτή που υλοποίησε και πέτυχε η σημερινή κυβέρνηση, είδατε πώς ροκάνιζαν το χρόνο, κλωτσούσαν το τενεκεδάκι και δεν θέλησαν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούσαν και αυτό θα καταγραφεί στην ιστορία. Θα αποδοθούν αυτές οι ιστορικές ευθύνες στον καθέναν που πήρε μέρος σε αυτή την υπόθεση.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, πώς βλέπετε την συνύπαρξη από δω και στο εξής με τον κυβερνητικό σας εταίρο; Θέλω να πω ότι εδώ καταγράφηκε μία διαφωνία σε ένα σημαντικό θέμα, βέβαια στην πρόταση μομφής ήταν και πάλι ευθυγραμμισμένη οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως νομίζω ότι εκεί φαίνεται ότι έχει ανοίξει μία πληγή, δεν είναι τα πράγματα όπως ήταν πριν από ένα χρόνο.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται και μάλιστα εκδηλώνεται μία διαφωνία στους κόλπους του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτό ήταν γνωστό, ήταν σαφές και η συμφωνία που υπάρχει και την οποία και οι δύο σεβόμαστε, είναι η εντολή που παραλάβαμε να τη φέρουμε εις πέρας. Αυτή η διττή, γνωστή, εντολή των τελευταίων εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015: Η έξοδος από το πρόγραμμα και η πάταξη της διαφθοράς. Από εκεί και ύστερα, αυτά εξακολουθούν και είναι ισχυρά, είναι η συγκολλητική ύλη αυτής της Κυβέρνησης, όλα τα άλλα πια με το πέρας αυτής της θητείας, τα ξανασυζητάμε.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, θα καταφέρετε να υπερψηφίσετε την Συμφωνία με τη γειτονική χώρα όταν θα έρθει για κύρωση στη Βουλή; Και σας ρωτώ γιατί δεν θα υπάρχει εκεί η συμπόρευση του κυρίου Πάνου Καμμένου.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θεωρώ ότι η θετική δυναμική πουν θα αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες θα οδηγήσει σε μία επικύρωση τελικά αυτής της συμφωνίας. Αυτή είναι η εκτίμησή μου και ήδη έχουν φανεί και φωνές από κόμματα που εκφράστηκαν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας στην τελευταία ψηφοφορία, ταυτόχρονα να είναι υπέρ της επικύρωσης της Συμφωνίας.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε στο άλλο μεγάλο μέτωπο διαπραγμάτευσης, που είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος, το Eurogroup της 21ης Ιουνίου και στη συνέχεια βέβαια η διαπραγμάτευση για την επόμενη μέρα μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου.  Πώς βλέπετε να εξελίσσονται εκεί τα πράγματα; Είστε αισιόδοξοι ότι θα επιτύχετε κάτι θετικό στο θέμα του χρέους ή θα κυριαρχήσει η άποψη του Βερολίνου που μιλάει για «σαλαμοποίηση» του θέματος. Δηλαδή σε κάθε τους παροχή για το θέμα του χρέους θα πρέπει να υπάρχει μία δική μας αντιπαροχή σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων ή μέτρων λιτότητας. Ένα μνημόνιο χρέους για να το πω τραβηγμένα.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Κατάλαβα τι λέτε.  Θεωρώ ότι θα έχουμε μια καλύτερη και πιο σαφή συμφωνία από αυτό που έχουμε τώρα στα χέρια μας. Γιατί και τώρα έχουμε πάρει κάτι στα χέρια μας. Για παράδειγμα υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο δαπανών επί του ΑΕΠ, το οποίο δεν πρέπει να υπερβούμε, για την εξυπηρέτηση του χρέους. Έχουν υπάρξει κάποιου είδους, μικρές έστω,  αναδιαρθρώσεις του και συμφωνίες. Έχουμε κάτι καλύτερο. Δεν θεωρώ, όμως – και αυτό είναι μία πολιτική, προσωπική περισσότερο εκτίμηση – ότι αυτή η υπόθεση, που εκ των πραγμάτων αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και κρατών στους οποίους χρωστάμε, γιατί είναι ένα εθνικό χρέος αυτό, στα κράτη το χρωστάμε, είναι κάτι εύκολο που μπορεί να πιστεύουμε ότι θα λυθεί δια παντός με την έξοδο από το πρόγραμμα. Θα γίνει ένα αποφασιστικό βήμα, αλλά είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι εκ των πραγμάτων θα πρέπει να το επαναπροσεγγίσουμε. Μεγαλύτερη σημασία για μένα έχει η έξοδος, η δυναμική της, η καλή εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας, που θα μας δώσει τη δυνατότητα ένα μέρος των ήδη υφιστάμενων δεσμεύσεων να το δούμε κάτω από το φως αυτής της θετικής προδιαγραφόμενης πραγματικότητας.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Σκουρλέτη. Καλή σας ημέρα.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καλημέρα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα