Σε 2 χρόνια θα έχουν απορρυπανθεί οι θάλασσες, αναφέρει ο καθηγητής Τοξικολογίας, Δημήτρης Κουρέτας

Τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους ανθρώπους και το περιβάλλον η πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό εξήγησε ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας. Ο καθηγητής μίλησε στον ΑΝΤ1 και ανέφερε πως «είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοια ρύπανση κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Είναι διαφορετικό από ό,τι στο πέλαγος. Το βασικότερο ζήτημα όμως, πέραν της ενημέρωσης των πολιτών, είναι η εξ αρχής αντιμετώπιση της μόλυνσης, κάτι που δεν έγινε, όπως ο ίδιος κατήγγειλε.

«Έπρεπε να ζητηθεί η βοήθεια ειδικών εξ αρχής, κάτι που άργησε να γίνει», συμπλήρωσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως «τέτοιου είδους φαινόμενα χρειάζονται 3 μήνες μετρήσεων, για να παρακολουθήσουμε τι γίνεται», ενώ όπως διευκρίνισε, «για να επανέλθει το σύστημα στην πρότερη κατάσταση θα χρειαστούν δύο χρόνια».

Ο κ. Κουρέτας επέστησε την προσοχή των πολιτών εξηγώντας τις συνέπειες της κολύμβησης σε μολυσμένα νερά: «το πιο επικίνδυνο στάδιο είναι η ώρα της επαφής, ακόμα και με το περπάτημα, γιατί υπάρχει εξάτμιση, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή εγκύους».

Τόνισε, επίσης, το ζήτημα των ψαριών που κινούνται στις περιοχές που έχουν μολυνθεί από το μαζούτ σημειώνοντας πως έπρεπε να είχε υπάρξει πρόβλεψη και ενημέρωση των καταναλωτών.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, επιπλέον, κατήγγειλε πως παρά το ότι ο Οργανισμός συμμετέχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων της Κομισιόν και εκλήθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμήσει την κατάσταση, κάτι τέτοιο δεν έγινε από ελληνικής πλευράς και παρά το γεγονός ότι έχει σταλεί και σχετικό έγγραφο στη Βουλή, τόνισε πως δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τη χώρα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα