Σε πτωτική τροχιά επανέρχεται από την ανάπαυλα του Καθολικού Πάσχα το Χρηματιστήριο Αθηνών, κινούμενο πλέον κάτω και από τη στήριξη των 780 μονάδων, αφού δεν καταφέρνει να απορροφήσει τις πιέσεις σχεδόν στο σύνολο των τίτλων του.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1% στις 772,75 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,88% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.002,10 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,72% στις 771,44 μονάδες.
Το αρνητικό διεθνές κλίμα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την ελληνική αγορά βραχυπρόθεσμα αναφέρει ο Ν. Καυκάς της Merit, ενώ η ζώνη των 760-750 μονάδων μοιάζει να είναι το επόμενο πεδίο μάχης αγοραστών και πωλητών. Για την Μεγάλη Εβδομάδα, ο κ. Καυκάς, αναμένει το εύρος διακύμανσης να διαμορφωθεί μεταξύ των 805 και 750 μονάδων.
Πάντως εκτός από το αρνητικό διεθνές κλίμα, η αγορά βλέπει ότι η πολιτική σταθερότητα στη χώρα δεν είναι εξασφαλισμένη, με πολλές κυβερνητικές κινήσεις να έχουν άρωμα… προεκλογικό. Οι πρόωρες εκλογές, σε μια περίοδο μάλιστα που θα έπρεπε η χώρα να διατυπώνει το πολυετές αναπτυξιακό της σχέδιο, θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την επενδυτική εμπιστοσύνη, η οποία ήδη είναι εύθραυστη από άλλες εξελίξεις, όπως τα stress tests των τραπεζών.
Μπορεί πριν από σχεδόν δύο μήνες στην αγορά να επικρατούσε μεγάλη αισιοδοξία, καθώς ο Γενικός Δείκτης προσέγγιζε τις 900 μονάδες, αλλά από τότε έχουν υπάρξει εξελίξεις που έχουν θολώσει το τοπίο και έχουν προκαλέσει σοβαρές επιφυλάξεις στην αγορά, σχολιάζει χρηματιστηριακός παράγοντας στο Capital.gr. Μάλιστα, όπως σημειώνει, μπορεί να μην υπήρξε ένας καταλύτης σοβαρός που να άλλαξε τις προοπτικές (πλην αυτός της διόρθωσης των διεθνών αγορών), εντούτοις επικρατεί η αίσθηση ότι υποβόσκουν εξελίξεις που θα πισωγυρίσουν την οικονομία.
Μάλιστα, ο ίδιος παράγοντας παραπέμπει και στη μεγάλη πτώση που σημείωσε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Μάρτιο, όπως τον κατέγραψε το ΙΟΒΕ, τονίζοντας πως το φορολογικό και ασφαλιστικό βάρος που έχουν επωμιστεί επιχειρήσεις και πολίτες, σε συνδυασμό με την έλλειψη καθαρότητας για τη χρηματοδότηση στη μετα-Μνημόνιο εποχή, εμποδίζουν την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Όπως συμφωνούν οι αναλυτές, η απότομη πτώση συνιστά εν πολλοίς μία διόρθωση στις “ίσως υπερβολικά αισιόδοξες προσδοκίες” που είχαν διαπιστωθεί τους προηγούμενους μήνες. Υπογραμμίζει όμως ότι η πτώση μπορεί να συνδέεται και με την “αβεβαιότητα που αναπτύσσεται” και με “ευρύτερα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής”.
Στο ταμπλό τώρα, οι ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ σημειώνουν απώλειες που φτάνουν το 2,09% και 2,16% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Λάμδα.
Ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Grivalia, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, jumbo, Folli Follie και ΕΕΕ, ενώ μόνο ο Τιτάνας κινείται σε θετικά εδάφη στον FTSE 25, καταγράφοντας όμως κέρδη μόλις 0,25%.
πηγή capital.gr