Σενάρια ανασχηματισμού – Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν τους υπουργούς

Γράφει η Ελευθερία Κοσμοπούλου

Αναθερμαίνονται τα σενάρια ανασχηματισμού, που είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν μετά τη διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου από την κυβερνητική γραμμή στο σκοπιανό και την αποδυνάμωση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας λόγω αποχωρήσεων από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.

Νέα αφορμή και αφετηρία έντονης φημολογίας η απόφαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει υπό την κρίση των κυβερνητικών βουλευτών τα πεπραγμένα, τις επιδόσεις και την εν γένει πολιτική παρουσία των υπουργών και υφυπουργών, με μία «αξιολόγηση»-εξπρές.

Το προεδρείο της ΚΟ μοίρασε προχθές στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έτοιμες «φόρμες αξιολόγησης», όπου καλούνται να βαθμολογήσουν ανώνυμα τον κάθε υπουργό και υφυπουργό ξεχωριστά, επί τη βάσει ενιαίου ερωτηματολογίου. Οι φάκελοι με τη «βαθμολογία» πρέπει να παραδοθούν σήμερα.

Η γνώμη του κόμματος

Η κίνηση έγινε προφανώς σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το Μέγαρο Μαξίμου, που θα είναι οι τελικοί παραλήπτες της «βαθμολογίας»

Κατά τις εκτιμήσεις ΄πολιτικών παραγόντων, ο πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες του συζητούν το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μέσα στον Αύγουστο, με τη λήξη του προγράμματος στήριξης και την έξοδο από το μνημόνιο. Θέλουν λοιπόν να έχουν εμμέσως και τη γνώμη του κόμματος – πρωτίστως της κοινοβουλευτικής ομάδας – όσον αφορά τα πρόσωπα που πρέπει να αντικατασταθούν , προκειμένου το κυβερνητικό σχήμα να ανανεωθεί και να καταστεί αποτελεσματικότερο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και πληροφορίες, πρόθεση του Αλ. Τσίπρα είναι να ανανεώσει το κυβερνητικό όχημα αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο και πριν από την εμφάνιση του στη ΔΕΘ. Στόχος, η αλλαγή σελίδας για την χώρα να σηματοδοτηθεί με νέα πρόσωπα, αλλά και με κινήσεις ξεκάθαρου ανοίγματος προς τον Κεντροαριστερό χώρο.

«Μετακομίσεις» και εύσχημες εξώσεις

Οσον αφορά τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση, τις αποχωρήσεις και τις μετακινήσεις υπουργών, κυκλοφορούν πολλά σενάρια και ακούγονται πολλές εκδοχές. Αντιμετωπίζονται όμως ως απλές εικασίες, γιατί η εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος δείχνει ότι η «ονοματολογία» των ανασχηματισμών σχεδόν πάντα διαψεύδεται.

Το όνομα του Ευκλείδη Τσακαλώτου φιγουράρει μία ακόμη φορά στα φαβορί για αλλαγή. Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών έχει εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την συγκεκριμένη θέση μετά την έξοδο από τα μνημόνια – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα παραμείνει εκτός κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που προβληματίζει περισσότερο τον πρωθυπουργό και τους επιτελείς του είναι η «τύχη» του Πάνου Καμμένου, η οποία μπορεί να συναρτάται με τον μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι εάν παραμείνει στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο.

Η ιδανική λύση και για τις δύο πλευρές θα ήταν η «αναίμακτη» μετακίνηση του σε ένα πιο παραγωγικό υπουργείο όπως το Ναυτιλίας, ή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Κινδυνεύουν πολλοί

Ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στις τελικές επιλογές του σε συνάρτηση με τον πολιτικό σχεδιασμό για το διάστημα μέχρι τις εκλογές. Όπως λένε στελέχη της Κουμουνδούρου, για τις επιλογές προσώπων θα λάβει σοβαρά υπόψιν την άποψη των βουλευτών, που θα καταγραφεί στην τωρινή «αξιολόγηση» υπουργών και υφυπουργών.

Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες απομάκρυνσης-αντικατάστασης πολλών μελ’ων του τωρινού υπουργικού συμβουλίου, που βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο εσωκομματικής κριτικής και αμφισβήτησης

πηγή   sofokleousin.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα