Σαρωτική νίκη του Καγκάμε στις προεδρικές εκλογές στη Ρουάντα

Για τρίτη θητεία θα είναι πρόεδρος ο Πωλ Καγκάμε στη Ρουάντα που πέτυχε σημαντική νίκη στις εκλογές, σύμφωνα με αποτελέσματα που γνωστοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου. Ο Καγκάμε κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της χώρας τα τελευταία 17 χρόνια και έχει επαινεθεί διεθνώς επειδή προήδρευσε μιας ειρηνικής και ταχείας οικονομικής ανάκαμψης στο μικρό αυτό κράτος της κεντρικής Αφρικής μετά τη γενοκτονία του 1994, κατά την οποία υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 800.000 Τούτσι και μετριοπαθείς Χούτου.

Ωστόσο, ανθρωπιστικές οργανώσεις τον κατηγορούν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσπάθεια φίμωσης ανεξάρτητων μέσων και καταπίεση της αντιπολίτευσης.
Με καταγεγραμμένο το 80% των ψήφων, ο 59χρονος πρώην ηγέτης των ανταρτών, λαμβάνει το 98.66% των ψήφων, σύμφωνα με τον εκτελεστικό γραμματέα της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, Τσαρλς Μουνιανέζα.

Η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές αναμένεται να ξεπεράσει το 90%. Αντίπαλός του ήταν ο ηγέτης του «Πράσινου Κόμματος», Φρανκ Χαμπινέζα. Είχε δηλώσει ότι αν εκλεγόταν θα συγκροτούσε δικαστήριο για να δικάσει εκ νέου κάποιους διαφωνούντες, οι καταδίκες των οποίων από δικαστήρια της Ρουάντας έχουν επικριθεί ως πολιτικές.

Ο Καγκάμε, στρατιωτικός διοικητής που ηγήθηκε των ανταρτικών δυνάμεων των Τούτσι στη Ρουάντα το 1994, απαγόρευσε τη χρήση φυλετικών όρων αφού έγινε πρόεδρος. Στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές που έγιναν στη χώρα το 2003 ο Καγκάμε κέρδισε με 95,5% των ψήφων και στις εκλογές του 2010 επανεξελέγη με ποσοστό 93%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα