Σαν σήμερα γεννιέται ο Ευγένιος Σπαθάρης

Ο Ευγένιος Σπαθάρης, ο πατέρας του αγαπημένου μας Καραγκιόζη, γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου του 1924. Ο πατέρας του, Σωτήρης, ήταν κι αυτός καραγκιοζοπαίχτης. Μάλιστα, ήταν απ’ τους πρώτους στην Ελλάδα και ίδρυσε το Πανελλήνιο Σωματείο Καραγκιοζοπαικτών, μαζί με τον Αντώνη Μόλλα.

Αν ο Ευγένιος ήταν ο πατέρας του Θεάτρου Σκιών στην Ελλάδα, τότε ο Σωτήρης  ήταν ο παππούς του Καραγκιόζη. Η οικογένεια Σπαθάρη κατοικούσε στην Κηφισιά, όταν γεννήθηκε ο Ευγένιος. Μικρός συνήθιζε να δίνει παραστάσεις μαζί με τον πατέρα του στον Πλάτανο, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Άλσος της Κηφισιάς. Ο Ευγένιος έμαθε την τέχνη του Καραγκιόζη δίπλα στον πατέρα του και δεν την άφησε ποτέ, ακόμα και όταν όνειρό του ήταν να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Δεν κατάφερε να γίνει αρχιτέκτονας, γιατί η ενηλικίωσή του συνέπεσε με τα χρόνια της Κατοχής. Ήταν αδύνατο να συνεχίσει της σπουδές του μέσα στον πόλεμο, γι’ αυτό και αφιερώθηκε ολόψυχα στο Θέατρο Σκιών. Μπορεί ο πατέρας του να ήταν ο πρωτοπόρος του Θεάτρου Σκιών, αλλά ο Ευγένιος εξέλιξε την τέχνη και την έκανε διάσημη σε όλη τη χώρα. Δεν υπάρχει Έλληνας που δεν γνωρίζει και δεν αγαπά τον Καραγκιόζη και την παρέα του.

Έδωσε παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Οι περιπέτειες του Καραγκιόζη κυκλοφόρησαν σε δίσκους, παίχτηκαν στο θέατρο, στον κινηματογράφο, σε πλατείες, σε καφενεία, ή ακόμη και σε σπίτια. Όταν δημιουργήθηκε ο Πειραματικός Σταθμός Τηλεόρασης το 1966, το τηλεοπτικό πρόγραμμα ξεκίνησε με παράσταση του Σπαθάρη.

Τα ταλέντα του μεγάλου καραγκιοζοπαίχτη δεν τελείωναν εκεί. “Ο Ευγένιος Σπαθάρης, εκτός που είναι τέλειος κλασικός καραγκιοζοπαίχτης, είναι κι’ ένας τέλειος λαϊκός ζωγράφος. Η ζωγραφική του, παρ’ όλο που έχει τα γνωρίσματα της ζωγραφικής που συνδέεται με τον Καραγκιόζη, είναι μια ζωγραφική τελείως δική του, με ωραίο χρώμα και ρυθμό”, είχε πει ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης για τον Σπαθάρη.

Διακρίσεις

Ο Ευγένιος Σπαθάρης ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Ινστιτούτου Παγκοσμίου Θεάτρου της UNESCO. Έκανε περιοδείες σε πολλές χώρες λαμβάνοντας μέρος σε διάφορα φεστιβάλ και συνέδρια όπως: Παρίσι, Λιέγη, Ρώμη, Κάιρο, Λονδίνο, Κοπεγχάγη. Αλλά και ως ζωγράφος έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις ατομικές και ομαδικές στην Αθήνα, Ζυρίχη, Παρίσι και Νέα Υόρκη.

Τιμήθηκε με το Βραβείο Ρώμης (1962), με το Α’ Μετάλλιο του Πρίγκιπα του Μοντ, το Α’ Βραβείο Πολωνίας (1978), το Α’ Μετάλλιο Τοσκανίνι (Ιταλία) το 1978 κ.α. Τέλος, το 2007 τιμήθηκε ιδιαίτερα από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για τη μεγάλη του προσφορά στο καλλιτεχνικό αυτό είδος, για το οποίο του αναγνωρίστηκε ο τίτλος του μεγάλου δασκάλου.

Το 1991 ιδρύθηκε το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου, το οποίο λειτουργεί συστηματικά από το 1996, με στόχο την προβολή του θεάτρου σκιών και του καραγκιόζη.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης πέθανε στις 9 Μαΐου του 2009.

Τρεις μέρες πριν, είχε επισκεφτεί το Ινστιτούτο Γκαίτε, το οποίο διοργάνωνε μία εκδήλωση προς τιμήν του. Δυστυχώς, γλίστρησε και έπεσε από τις σκάλες. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και ξεψύχησε, σε ηλικία 85 ετών. Ενεργός μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα