Ρωσικό βέτο στο ΣΑ του ΟΗΕ υπέρ του Ιράν

Η Ρωσία άσκησε τη Δευτέρα το βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να αποτρέψει την έγκριση σχεδίου απόφασης που κατήρτισε η Βρετανία και καταδίκαζε το Ιράν διότι δεν εμποδίζει τη ροή ιρανικών όπλων προς τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Κατόπιν, το ΣΑ ενέκρινε ομόφωνα το αντίπαλο, ρωσικό σχέδιο απόφασης, το οποίο, χωρίς καμιά αναφορά στην Τεχεράνη, παρατείνει το καθεστώς στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος της Υεμένης — της φτωχότερης χώρας του αραβικού κόσμου, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Η ισχύς του εμπάργκο όπλων και των υπολοίπων κυρώσεων σε βάρος της Υεμένης, που ισχύουν από το 2015, εξέπνεε τη Δευτέρα.

Το ρωσικό βέτο και η έγκριση του ρωσικού σχεδίου απόφασης ερμηνεύθηκε από αναλυτές ως διπλή ήττα για τη διπλωματία των ΗΠΑ, που ασκούσε εδώ και μήνες στις συνεδριάσεις και στους διαδρόμους του ΟΗΕ εντεινόμενη πίεση προκειμένου να επιρριφθούν ευθύνες στην Τεχεράνη, ενώ ταυτόχρονα απειλούσε, και συνεχίζει να απειλεί, να αποχωρήσει από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας εάν δεν “διορθωθούν” τα “καταστροφικά” για την Ουάσινγκτον “ελαττώματά” της.

Η βρετανική διπλωματία, που κατήρτισε το σχέδιο απόφασης σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αρχικά επεδίωκε την καταδίκη του Ιράν για την παραβίαση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί σε ηγέτες των σιιτών ανταρτών της Υεμένης και ταυτόχρονα διατύπωνε τη δέσμευση του ΣΑ του ΟΗΕ πως θα αναλαμβανόταν δράση για το ζήτημα.

Σε επόμενη εκδοχή του σχεδίου είχε απαλειφθεί η καταδίκη της Τεχεράνης κι εκφράζονταν απλά ανησυχίες διότι ειδικοί του ΟΗΕ για την επιτήρηση της εφαρμογής των κυρώσεων ανέφεραν πως το Ιράν πιθανόν παραβιάζει το εμπάργκο αφήνοντας πυραύλους και τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη να καταλήγουν στους Χούθι.

11 κράτη μέλη τάχθηκαν υπέρ του βρετανικού σχεδίου, 2 τάχθηκαν κατά -η Βολιβία και η Ρωσία, η οποία ταυτόχρονα άσκησε το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει- και δύο απείχαν (Κίνα, Καζακστάν). Για να εγκριθεί ένα σχέδιο απόφασης, χρειάζεται να λάβει εννέα ψήφους και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη μόνιμα μέλη του ΣΑ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

Το ρωσικό σχέδιο, το οποίο απλά προβλέπει την παράταση των κυρώσεων, υιοθετήθηκε ομόφωνα.

Διαπιστώνοντας ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει “συναίνεση” επί του βρετανικού σχεδίου απόφασης, ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια τόνισε πως δεν υπάρχει “καμιά απόδειξη” για τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, τους οποίους πρόβαλε ιδίως η αμερικανίδα ομόλογός του Νίκι Χέιλι, ότι το Ιράν βρισκόταν στην πραγματικότητα πίσω από τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από τους Χούθι εναντίον της Σαουδικής Αραβίας το 2017.

Αντιθέτως για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, η Τεχεράνη όντως προμηθεύει τους Χούθι με πυραύλους κι άρα τη βαρύνουν πολύ σοβαρές ευθύνες για τις επιθέσεις αυτές. Δεν υπάρχει “καμιά αμφιβολία” γι’ αυτό, σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο, πάντως απέφυγε να πει περισσότερα όταν ερωτήθηκε σχετικά με τα αποδεικτικά στοιχεία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα