Ρωσική ανάμειξη στην κρίση στο Κατάρ «βλέπει»  το FBI

Ο αποκλεισμός του Κατάρ, τη δεδομένη χρονική στιγμή μετά το ταξίδι του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις Σαουδαραβικές χώρες αλλά και το χτύπημα των χάκερς, μόνο τυχαίος δεν πρέπει να θεωρείται.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα εμφανίστηκαν στον ιστότοπο του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων QNA δηλώσεις που αποδίδονταν στον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, οι οποίες αντέβαιναν την περιφερειακή συναίνεση σε πολλά ευαίσθητα ζητήματα, ιδίως αναφορικά με το Ιράν, το οποίο εμφανιζόταν με βάση τις εν λόγω δηλώσεις ως ένας στρατηγικός σύμμαχος (σ.σ. την ώρα που κατηγορείται από τη Σαουδική Αραβία ότι είναι «η αιχμή του δόρατος της τρομοκρατίας»). Επίσης, οι δηλώσεις που αποδίδονταν στον αλ Θάνι, περιείχαν αρνητικά σχόλια για τις σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και το Κατάρ, που είναι εντούτοις στενός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Από την πρώτη στιγμή οι αρχές του Κατάρ υποστήριξαν ότι έπεσαν θύματα χάκερς, κάτι που τώρα επιβεβαιώνει και το FBI λέγοντας, μάλιστα, ότι από πίσω βρίσκονται Ρώσοι χάκερς. Πράκτορες του FBI βρέθηκαν στην Ντόχα τον Μάιο και ερευνούν την υπόθεση.

Η Σαουδική Αραβία επικαλέστηκε τις ψευδείς δηλώσεις ως έναν από τους λόγους της ρήξης των διπλωματικών σχέσεων και του οικονομικού αποκλεισμού του Κατάρ. Το παράδειγμα του Ριάντ ακολούθησαν κι άλλες χώρες του κόλπου και έτσι προέκυψε η χειρότερη διπλωματική κρίση στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών του εμιράτου, σεϊχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουραχμάν αλ Θάνι είπε στο CNN ότι το FBI επιβεβαίωσε την κυβερνοεπίθεση και ότι οι δράστες «φύτεψαν» fake news.

«Ότι μας πέταξαν ως κατηγορίες βασίζεται σε παραπληροφόρηση και πιστεύουμε ότι η όλη κρίση οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Άρχισε στη βάση χαλκευμένων ειδήσεων που εμφυτεύτηκαν στο κρατικό μας ειδησεογραφικό πρακτορείο, μετά από κυβερνοεπίθεση που απέδειξε το FBI.»

Γιατί να το έκανε η Μόσχα;

Εάν ισχύουν οι κατηγορίες, τότε θα αποτελούν ένδειξη ότι η Ρωσία προσπαθεί να υπονομεύσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή και να ανοίξει ένα ρήγμα μεταξύ των χωρών της και των ΗΠΑ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα