«Πόλεμος» Ολλανδίας-Τουρκίας για τις ομιλίες τούρκων υπουργών

Κορυφώνεται η διπλωματική κρίση μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας μετά τη χθεσινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα στον τούρκο υπουργό εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την εκδίωξη απο την Ολλανδία  της υπουργού Οικογενειακών υποθέσεων, Φάτμα Μπετούν Σαγιάν Καγιά.

Η απαγόρευση εισόδου στην Ολλανδία του τούρκου ΥΠΕΞ έγινε γνωστή με κυβερνητική ανακοίνωση στη Χάγη σύμφωνα με την οποία «Η Ολλανδία έκανε γνωστό πως ανακαλεί τα δικαιώματα προσγείωσης του αεροπλάνου του τούρκου υπουργού».Αιτιολογώντας την παραπάνω απόφαση η Ολλανδική πλευρά επικαλέστηκε τουρκικές απειλές: «Οι τουρκικές αρχές απείλησαν δημοσίως με κυρώσεις. Αυτό καθιστά αδύνατη την αναζήτηση μιας λογικής λύσης», ανέφερε η κυβέρνηση στην ανακοίνωση. 

Η πολιτική αναμέτρηση επί Ολλανδικού εδάφους οδηγήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στα άκρα, όταν οι αρχές της Ολλανδίας εμπόδισαν στην Τουρκάλα υπουργό Οικογενειακών υποθέσεων να μπει στο προξενείο της χώρας της στο Ρότερνταμ.Μετά από συνεννόηση του Ολλανδού πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών, αποφάσισαν να δοθεί στην Καγιά η εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα, επιστρέφοντας στη Γερμανία.

Αμέσως μετά την απόφαση απέλασης της υπουργού ξέσπασαν επεισόδια έξω από το προξενείο,καθώς εκατοντάδες συγκεντρωμένοι απαιτούσαν να τη συναντήσουν.

Έτσι τα ξημερώματα του Σαββάτου η ολλανδική αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους, που «απάντησαν» εκτοξεύοντας μπουκάλια και πέτρες. Σύμφωνα με μάρτυρα, η αστυνομία χτύπησε αρκετούς συγκεντρωμένους με γκλομπ.

Απαγόρευση εισόδου στον Τσαβούσογλου και απέλαση τουρκάλας υπουργού

Τα γεγονότα πυροδότησε η άρνηση των ολλανδικών αρχών να επιτρέψουν στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ. Αλλά και η υπουργός Οικογενειακών υποθέσεων, Φάτμα Μπετούν Σαγιάν Καγιά, εκδιώχθηκε από τη χώρα, καθώς η αστυνομία τη συνόδευσε πίσω στη Γερμανία, από όπου είχε φτάσει στην Ολλανδία οδικώς, μετά από την απόφαση των ολλανδικών αρχών να μην επιτραπεί να προσγειωθεί το αεροπλάνο του Τσαβούσογλου.

«Ο κόσμος πρέπει να πάρει θέση στο όνομα της δημοκρατίας ενάντια σε αυτή τη φασιστική πράξη! Αυτή η συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκα υπουργό δεν πρέπει ποτέ να γίνει αποδεκτή», δήλωσε η Καγιά.

«Η επίσκεψη της Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά ήταν ανεύθυνη. Μέσω επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές τις ενημερώσαμε επανειλημμένα ότι η Καγιά δεν ήταν ευπρόσδεκτη στην Ολλανδία (…) Παρόλα αυτά εκείνη αποφάσισε να ταξιδέψει», ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση. Η Καγιά έφτασε στο Ρότερνταμ οδικώς, από το Ντίσελντορφ, το βράδυ του Σαββάτου, αλλά δεν της επέτρεψαν να μπει στο τουρκικό προξενείο.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας δήλωσε ότι θεωρούσε τις επισκέψεις ανεπιθύμητες και ότι δεν μπορεί να συνεργαστούν για την πολιτική καμπάνια Τούρκων υπουργών στη χώρα. Ακόμη αναφέρθηκε σε πιθανό  διχασμό της τουρκικής μειονότητας, στην οποία υπάρχουν «στρατόπεδα» υπέρ και κατά του Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τουρκικές αντιδράσεις

Αντιδρώντας στις ολλανδικές αποφάσεις το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν θέλει να επιστρέψει «για λίγο καιρό» από την άδειά του ο Ολλανδός πρέσβης στην Αγκυρα. Οι τουρκικές αρχές σφράγισαν την ολλανδική πρεσβεία στην Αγκυρα και το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, ως αντίποινα, ενώ εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν αργά χθές το βράδυ έξω και από τα δύο κτίρια διαμαρτυρόμενοι για τις ενέργειες της Ολλανδίας.

Από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος Ταχίπ Ερντογάν απείλησε με αντίποινα. «Μπορείτε να ακυρώσετε την πτήση του υπουργού Εξωτερικών μας, αλλά να δούμε πώς οι πτήσεις σας θα έρχονται στην Τουρκία τώρα. Δεν ξέρουν από διπλωματία ή πολιτική. Είναι απομεινάρια των Ναζί. Είναι φασίστες», είπε οργισμένος ο Ερντογάν.

Ο Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας, χαρακτήρισε ως «τρελή» τη δήλωση του Τούρκου περί ναζί και φασιστών. «Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό είναι εκτός ορίων», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα