Πως θα επιχειρήσει ο Ζάεφ την επικύρωση της Συμφωνίας

Με το διεθνή παράγοντα στο πλευρό του ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής με το κύριο μέλημά του να είναι πλέον η διασφάλιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα του επιτρέψει να προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση.

Οι επιλογές του Ζάεφ

Οι δυνατότητες που έχει τώρα στη διάθεσή του για να προχωρήσει είναι περιορισμένες, όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ της η γερμανική DW.

Μια από αυτές είναι να απευθύνει έκκληση στο συντηρητικό αντιπολιτευόμενο VMRO- DPMNE να τηρήσει υπεύθυνη στάση και να εγκρίνει στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για να εγκριθεί η συμφωνία χρειάζεται 11 ψήφους από την αντιπολίτευση προκειμένου να πατήσει σε αυτήν την πλειοψηφία και να προχωρήσει στην συνταγματική αναθεώρηση. Ο Ντένκο Μαλέσκι, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων και πρώτος υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ μετά την ανεξαρτησία της, αισιοδοξεί ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. «Εκείνο πάντως που με ξαφνιάζει είναι ότι 600.000 άνθρωποι ψήφισαν υπέρ μιας πολύ αντιδημοφιλούς συμφωνίας υπό την έννοια ότι αγγίζει τα αισθήματα ενός έθνους» σημειώνει.

Αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο πρόβλημα της συντηρητικής αντιπολίτευσης. Θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν βουλευτές, ακόμη και ανάμεσα σε αυτούς που τον τελευταίο καιρό διαφώνησαν με τη γραμμή του κόμματός τους που θα δείξουν ανοιχτά «ανυπακοή».

Μέσα στο κόμμα κυριαρχεί κλίμα απειλών εναντίον εκείνων που θα τολμήσουν να «προδώσουν το κόμμα και τη χώρα». Την κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η διαίρεση της κοινωνίας ανάμεσα σε «πατριώτες» και «προδότες». Συνεχίζεται με άλλα λόγια το κλίμα πόλωσης που ξεκίνησε από τον τότε πρόεδρο του VMRO Νίκολα Γκρουέφσκι. Οι βουλευτές του μοιάζουν να έχουν παγιδευτεί στην πολιτική του κόμματός τους.

Συνεχίζονται οι διαδικασίες με το ΝΑΤΟ

Οι διαδικασίες πάντως σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ συνεχίζονται, όπως δηλώνει ο Στέβο Πενταρόφσκι, συντονιστής του ΝΑΤΟ. «Ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ αμέσως μόλις πήραμε την πρόσκληση στη σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, 11 και 12 Ιουλίου και ήδη έχουμε προγραμματίσει τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων στις 18 και 19 Οκτωβρίου. Αυτός είναι και ο κύριος όρος για να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την πολιτική διαδικασία υλοποίησης της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για το όνομα».

Άλλωστε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε την Τρίτη με δηλώσεις του ότι ο δρόμος ένταξης στη συμμαχία είναι ανοιχτός, μόνο με εφαρμογή της Συμφωνίας.

Απειλεί η Ρωσία με βέτο στον ΟΗΕ για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Την ίδια στιγμή, άκυρο χαρακτήρισε την Τρίτη το ρωσικό ΥΠΕΞ το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, καταγγέλλοντας για μία ακόμη φορά τις πιέσεις της Δύσης στους Σκοπιανούς, αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ έμμεσα απειλεί με βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υποστηρίζει μάλιστα ότι έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το «μακεδονικό» σύνταγμα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα