Πτώση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Σε τροχιά έντονων ρευστοποιήσεων βρίσκεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά και τη διάψευση των προσδοκιών περί αναβάθμισης από τη Moody’s, αλλά και τη νέα μείωση των τιμών – στόχων των ελληνικών τραπεζών από την Goldman Sachs.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,11% στις 691,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,14% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.811,21 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,31% στις 567,44 μονάδες.

Αν και η αγορά είχε ενσωματώσει την προηγούμενη εβδομάδα τις εκτιμήσεις για αναβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, ο οίκος Moody’s επέλεξε να μην επικαιροποιήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας, διαψεύδοντας τους αναλυτές αλλά και τις προσδοκίες εντός και εκτός συνόρων που “έβλεπαν” ως βέβαιη την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική φορά που ο συγκεκριμένος οίκος δεν επικαιροποιεί την αξιολόγηση της Ελλάδας. Η προηγούμενη φορά ήταν στα τέλη Μαρτίου, ωστόσο στις 21 Φεβρουαρίου είχε προβεί εκτάκτως σε αναβάθμιση – έκπληξη, ανεβάζοντας το ελληνικό αξιόχρεο κατά δύο βαθμίδες (σε B3 από Caa2).

Όπως σχολιάζει ο Ν. Καυκάς της Merit, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s μας προσπέρασε και δεν επικαιροποίησε την αξιολόγηση της χώρας γεγονός με αρνητική επίπτωση στη διάθεση ανάληψης ρίσκου που σίγουρα ενδυναμώνει το σενάριο της μικρής ανοδικής αντίδρασης για τον Γενικό Δείκτη, στην παρούσα φάση.

Την ίδια ώρα, άλλη μία επενδυτική τράπεζα προχώρησε στην υποβάθμιση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών, αυτή τη φορά η Goldman Sachs (μετά τις Citi, Deutsche Bank, BofA Merrill Lynch), η οποία σημειώνει ότι τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών συνέχισαν να μειώνονται σε τριμηνιαία βάση, αν και σε πολύ χαμηλότερους ρυθμούς (-0,3% σε τριμηνιαία, -10% σε ετήσια βάση) στο σημερινό περιβάλλον της απομόχλευσης, της αναδιάρθρωσης δανείων και της συμπίεσης των spreads του ενεργητικού.

Η Alpha Bank παραμένει η κορυφαία της επιλογή στην Ελλάδα και το top pick της στην έκθεση για την ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Εκτιμά πως οι υψηλοί κεφαλαιακοί της δείκτες παρέχουν στον όμιλο πρόσθετη λειτουργική ευελιξία. Παράλληλα, παραμένει ουδέτερη για τις Πειραιώς, Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank, η Alpha Bank, η Πειραιώς και ο Σαράντης σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 3%, ενώ άνω του -2% κινούνται οι Εθνική, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ. Απώλειες που ξεπερνούν το 1% σημειώνουν οι ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα και Μυτιληναίος.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, Φουρλής και ΕΧΑΕ. Χωρίς μεταβολή οι Aegean, Τιτάν, ΟΛΠ, Grivalia.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα