Πτωτικά το δολάριο μετά τις νέες εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας

Η αναζωπύρωση των ανησυχιών για εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, μετά την γνωστοποίηση του Τραμπ ότι προτίθεται να επιβάλει νέες κυρώσεις ύψους 100 δισ. δολαρίων στις κινεζικές εισαγωγές, ως «απάντηση» στα «άδικα αντίποινα» της Κίνας στους προηγούμενους αμερικανικούς δασμούς, δημιουργεί εκ νέου πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα.

Το δολάριο υποχωρούσε κατά 0,4% έναντι του γεν και κατά 0,3% ελβετικού φράγκου ενώ έναντι του ευρώ κατέγραφε απώλειες 0,22% στα 1,2265 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο «σπάει» η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών και λόγω των οικονομικών κινδύνων που καταγράφουν οικονομολόγοι και αναλυτές.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος με το δολάριο υποχώρησε το πρωί έως τις 4,0664 λίρες, ενώ αυτήν την ώρα διαμορφώνεται στις 4,0564 λίρες. Έναντι του ευρώ, βρίσκεται μια «ανάσα» από τις 5 λίρες.

Η μείωση της αξίας του τουρκικού νομίσματος έρχεται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει υψηλότερος του 10%.

Οι αναλυτές τονίζουν πως ο υψηλός πληθωρισμός και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων, παίζουν σημαντικό ρόλο στην υποχώρηση της αξίας της λίρας.

Το κλίμα για το τουρκικό νόμισμα επιβαρύνεται και από την αναζωπύρωση των ανησυχιών για εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα