Προσωπική εγγύηση Ντάισελμπλουμ για συμφωνία για την Ελλάδα

Δεσμεύτηκε προσωπικά ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα εντός το Μαΐου ο Ντάισελμπλουμ στη δευτερολογία του, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως η Ελλάδα είναι σε θέση να αλλάξει σελίδα, αλλά πρέπει να στηριχτεί, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε με το πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως: «ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει αρκετά, έχει κάνει τεράστιες αλλαγές όλα αυτά τα χρόνια, με ανεργία, με περικοπές, με θυσίες. Φτάνει πια αυτό το πινγκ πονγκ στην πλάτη του ελληνικού λαού, μεταξύ του Βερολίνου και του ΔΝΤ».

Ντάισελμπλουμ: Εγγυώμαι προσωπικά ότι θα φθάσουμε σε μια συμφωνία για την Ελλάδα τον Μάιο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα πως εγγυάται «προσωπικά» ότι θα επιτευχθεί τον Μάιο μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, η οποία θα επιτρέψει να καταβληθεί στην Αθήνα μια νέα δανειακή δόση, ενώ υπογράμμισε πως για να υπάρξει μια λύση, «είναι απαραίτητο να έχουμε ελαφρύνσεις στο χρέος».

«Εγγυώμαι προσωπικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι θα φθάσουμε σε μια συμφωνία για την Ελλάδα τον Μάιο. Πρέπει αυτό να γίνει τον Μάιο», επέμεινε ο Ντάισελμπλουμ απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες.

«Η (οικονομική) κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι επαρκώς καλή. Η ανάπτυξη αντιμετωπίζει και πάλι προσκόμματα», δήλωσε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας έτσι την ανάγκη να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία.

«Για να φθάσουμε σε μια λύση, είναι απαραίτητο να έχουμε ελαφρύνσεις στο χρέος. Αυτή είναι η άποψή μου και πιστεύω ότι τη μοιραζόμαστε στους κόλπους του Eurogroup», εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ.

«Χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη για να συνεχίσουμε, για να συνεχιστεί η ανάπτυξη. Έχετε την προσωπική μου δέσμευση και θα επιστρέψω ενώπιον του κοινοβουλίου με μια δίκαιη συμφωνία σε ό,τι αφορά το χρέος», πρόσθεσε.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του Eurogroup εκτίμησε, σε συνέχεια της παραπάνω φράσης του, ότι «η συμφωνία για το τελικό πακέτο θα επιτευχθεί σύντομα». Αναγνώρισε, ταυτόχρονα, ότι η 10ετής περίοδος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% «πρέπει να μειωθεί».

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι πολλά έχουν γίνει τόσο στο θεσμικό, όσο και στο διοικητικό επίπεδο, με αποτέλεσμα την αύξηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Επίσης, σημείωσε ότι στο Eurogroup του Απριλίου υπήρξε συνολική συμφωνία ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, επισημαίνοντας, όμως, ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δεν είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα, που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους ευρωβουλευτές της νότιας Ευρώπης πρωτίστως, ο Ολλανδός υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για την τροπή των πραγμάτων, λέγοντας πως δεν ήθελε να θίξει κανέναν.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα είναι σε θέση να αλλάξει σελίδα, αλλά πρέπει να στηριχτεί

«Η Ελλάδα είναι σε θέση να αλλάξει σελίδα, αλλά πρέπει να στηριχτεί», τόνισε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Επίτροπος Οικονομικών αφού πίστωσε στην ελληνική οικονομία ότι αντιστάθηκε στις πιέσεις του 2015, προχώρησε με τη «γλώσσα» των αριθμών: το πλεόνασμα του 2016 είναι στο 4,2%, εννέα φορές πάνω από το προσδιορισμένο στόχο 0,5%.

Ζήτησε ακόμη εποικοδομητική στάση από όλους τους εμπλεκομένους, με στόχο «να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση».

Αναφέρθηκε εξάλλου στο ουδέτερο, μηδενικό αποτέλεσμα που θα έχουν τα μέτρα του 2019, υπό τον όρο ότι η οικονομία θα είναι εντός στόχων (εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι αυτό θα επιτευχθεί).

Ζήτησε, και αυτός, ρεαλιστικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος.

Έκλεισε με το σύνθημα –ζητούμενο, «δίκαιος συμβιβασμός», για τον οποίον, όπως είπε, εργάζονται τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Eurogroup.

Ρυθμίσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους

Τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ, όσο και ο κ. Μοσκοβισί, σημείωσαν πως μετά το κλείσιμο της αξιολογησης και την ψήφιση των προαπαιτούμενων ενεργειών θα πρέπει να συμφωνηθούν ρυθμίσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους της χώρας, καθώς και για τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πλεονάσματα της Ελλάδας, για τα οποία ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η επίτευξή τους θα πρέπει να είναι σε περιορισμένο βάθος χρόνου.

Τέλος, και οι δύο ανέφεραν ότι σταδιακά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Παπαδημούλης: Φτάνει πια αυτό το πινγκ πονγκ στην πλάτη του ελληνικού λαού

«Το Eurogroup στις 22 Μαϊου πρέπει να δώσει τον σχεδιασμό των μελλοντικών μέτρων για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα», τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης απευθυνόμενος προς τον Ντάισελμπλουμ.

Στη συνέχεια ο Παπαδημούλης αναφέρθηκε στις τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού, καθώς και στη ρήξη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκών Θεσμών: «Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια προσπάθεια και πρέπει να αναγνωριστεί έμπρακτα. Το λέει επίσης ο Γιούνκερ -και όχι εγώ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 έκλεισε 9 φορές πάνω από τον συμφωνημένο στόχο και 42 φορές πάνω από τις αιωνίως αποτυχημένες προβλέψεις του ΔΝΤ. Το λένε οι αριθμοί -και το ομολογείτε και εσείς κ. Ντάισελμπλουμ και εσείς κ. Μοσκοβισί.

Επομένως… ΔΝΤ και Ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να γεφυρώσουν επιτέλους τις διαφορές τους για το χρέος και τα πλεονάσματα έτσι ώστε στις 22 Μαΐου να έχουμε συμφωνία. Το λέει ο Β. Ντομπρόβσκις -όχι εγώ. O οποίος επίσης, κα Γκροστέτ, και αυτός ανήκει στο ΕΛΚ.

Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει αρκετά, έχει κάνει τεράστιες αλλαγές όλα αυτά τα χρόνια, με ανεργία, με περικοπές, με θυσίες. Φτάνει πια αυτό το πινγκ πονγκ στην πλάτη του ελληνικού λαού, μεταξύ του Βερολίνου και του ΔΝΤ».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα