Προβληματισμό σε πρώην πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προκαλεί ο Trump

Σοβαρό προβληματισμό προκαλεί σε πρώην στελέχη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ο Donald Trump. Φοβούνται δε τόσο τις αναρτήσεις του στο Twitter και το κλίμα που δημιουργούν όσο και, κυρίως, το γεγονός ότι χειρίζεται τους κωδικούς του πυρηνικού οπλοστασίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτή η δεύτερη πλευρά είναι, άλλωστε, που έκανε τον πρώην διευθυντή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (DNI) επί των ημερών του Barack Obama, τον James Clapper, να δηλώσει χθες πως τον φοβίζει η ιδέα ότι ο Trump μπορεί να λάβει αποφάσεις μόνος του όσον αφορά μια πυρηνική επίθεση.

 

«Διερωτώμαι πραγματικά για το κατά πόσον είναι ικανός και κατάλληλος για να ασκεί αυτό το αξίωμα, κι αρχίζω να διερωτώμαι για τα κίνητρά του», δήλωσε ο Clapper στο CNN, όπου ήταν προσκεκλημένος ως αναλυτής. Ο Trump «μπορεί να αποτελεί» μια απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, πρόσθεσε. «Με ανησυχεί το ότι έχει πρόσβαση στους κωδικούς των πυρηνικών όπλων» των ΗΠΑ, σημείωσε επίσης.

«Αν, σε μια έξαρση οργής, αποφασίσει να κάνει κάτι εναντίον του (ηγέτη της Βόρειας Κορέας) Kim Yong-un, λίγα πράγματα μπορούν να τον σταματήσουν», είπε ο Clapper. «Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να υπάρχει ταχεία αντίδραση σε περίπτωση ανάγκης. Ελάχιστα πράγματα μπορούν να φρενάρουν την ενεργοποίηση της πυρηνικής απειλής, και αυτό είναι αρκετά τρομακτικό», υπογράμμισε.

Ο 76χρονος Clapper, ο οποίος διορίστηκε από τον Obama, ήταν επικεφαλής της λεγόμενης κοινότητας των πληροφοριών των ΗΠΑ από το 2010 ως το 2017.

Παρακολούθησε από πολύ κοντά τις ρωσικές προσπάθειες να επηρεαστεί η αμερικανική προεκλογική εκστρατεία που η Ουάσινγκτον κατήγγειλε πέρυσι και αυτός ήταν που ενημέρωσε τον Donald Trump για αυτόν τον φάκελο και άλλους στο πλαίσιο της μεταβίβασης της προεδρίας μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και ως την ανάληψη των καθηκόντων του ρεπουμπλικάνου την 20ή Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, μια πρώην πράκτορας της CIA, η πασίγνωστη και αμφιλεγόμενη Valerie Plame-Wilson, η οποία θεωρείται από πολλούς ως προάγγελος του Edward Snowden, αποφάσισε να… αγοράσει το Twitter προκειμένου να σιωπήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ!

Όπως έγινε γνωστό, η Plame-Wilson άρχισε μια εκστρατεία εξεύρεσης χρηματοδοτών προκειμένου να συγκεντρώσει ένα δισ. δολάρια και να αποκτήσει ένα πακέτο μετοχών του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter, με απώτερο στόχο να… κλείσει τον λογαριασμό του Donald Trump στο αγαπημένο του εργαλείο επικοινωνίας.

«Ο Donald Trump έχει κάνει πολλά φρικτά πράγματα στο Twitter. Τα μηνύματά του, που ενθαρρύνουν τους οπαδούς της ανωτερότητας της λευκής φυλής ή καλούν σε βία εναντίον δημοσιογράφων, βλάπτουν αυτή τη χώρα και θέτουν σε κίνδυνο τους κατοίκους της. Αλλά το να απειλεί τη Βόρεια Κορέα με πυρηνικό πόλεμο πάει το πράγμα σε άλλο επίπεδο, είναι επικίνδυνο. Πρέπει να διαγραφεί ο λογαριασμός του», τόνισε η ίδια σε ένα κείμενο που ανάρτησε στον ιστότοπο συμμετοχικής χρηματοδότησης GoFundMe.

Πάντως, η εκστρατεία συμμετοχικής χρηματοδότησης της Plame-Wilson, που άρχισε την περασμένη εβδομάδα, δεν είχε συγκεντρώσει πάντως ως σήμερα παρά μόλις 30.000 δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι η Valerie Plame-Wilson είδε την καριέρα της να τερματίζεται στη CIA μετά τις αποκαλύψεις που είχε κάνει ο διπλωμάτης σύζυγός της το 2003 για τα ψέματα της κυβέρνησης George Bush όσον αφορά την απειλή που υποτίθεται ότι αποτελούσε το Ιράκ. Κατόπιν, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, σε αντίποινα φρόντισαν να διαρρεύσει στον Τύπο η ταυτότητά της και η ιδιότητά της, μολονότι το να αποκαλύπτεται η ταυτότητα πράκτορα της CIA είναι ομοσπονδιακό έγκλημα στις ΗΠΑ.

 

πηγή  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα