Πρέσβης της Βενεζουέλας: Η Βενεζουέλα είναι θύμα διαδικασίας αποσταθεροποίησης

Ο Βενεζουελάνος πρέσβης στην Αθήνα Φαρίντ Φερνάντες ενημέρωσε τους Έλληνες δημοσιογράφους για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα του, με αφορμή το σκηνικό βίας που εκτυλίσσεται στη Βενεζουέλα τις τελευταίες εβδομάδες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και ενόψει των εκλογών της 30ης Ιουλίου για τη συγκρότηση Συντακτικής Συνέλευσης. “Η Βενεζουέλα αυτή τη στιγμή είναι θύμα μιας διαδικασίας αποσταθεροποίησης της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος εξελέγη το 2013 έως το 2018” υποστήριξε ο κ. Φερνάντες και τόνισε πως προσπαθούν να δημιουργήσουν ασφυξία στη χώρα του μέσω χρηματοοικονομικού αποκλεισμού, θεσμικών παρατυπιών στην Εθνοσυνέλευση, εκδήλωση βίας στους δρόμους και δραματοποίησή της, καθώς και επικοινωνιακού πολέμου. Διευκρίνισε πως η χώρα του δεν έχει πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και έκανε λόγο για χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό, που αν και δεν έχει κηρυχθεί επίσημα έχει επιβληθεί στη Βενεζουέλα παρά το γεγονός ότι έχει καταβάλει 60 δισ. δολάρια στις χρηματοπιστωτικές της υποχρεώσεις τα τελευταία δύο χρόνια και παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος της είναι στο 30% του ΑΕΠ της. Απέδωσε τις αιτίες για την κατάσταση αυτή στο ότι η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, ότι προτείνει ένα μοντέλο ανάπτυξης αντίθετο του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού και επειδή έχει αναπτύξει μια εξωτερική πολιτική ανεξάρτητη και αλληλέγγυα.

Εστιάζοντας στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση και στις βίαιες διαδηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας του, επέρριψε τις ευθύνες στον συνασπισμό της Δεξιάς, κάνοντας λόγο ότι από τη νίκη του στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2015 εφαρμόζει ένα είδος “αντάρτικου μέσα στην Εθνοσυνέλευση”. Η Εθνοσυνέλευση, ανέφερε, “αντί να επιτελέσει τον ρόλο της, δηλαδή να ψηφίζει νόμους, διεξάγει μια διεθνή εκστρατεία αποσταθεροποίησης των νόμιμων εξουσιών της Βενεζουέλας και δεν ψηφίζει νόμους”, συμπληρώνοντας πως την “κατά την κοινοβουλευτική περίοδο του 2017 ακυρώθηκαν συνολικά 36 συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου λόγω έλλειψη απαρτίας επειδή οι βουλευτές δεν βρίσκονταν στην αίθουσα”.

Τον Απρίλιο, σημείωσε ο κ. Φερνάντες, “η Δεξιά στη Βενεζουέλα άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην προσπάθειας αποσταθεροποίηση της χώρας, με επεισόδια βίας, όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι συμμετείχαν ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδας και υπάρχουν στοιχεία ότι καταβάλλονταν χρήματα σε ανήλικους από λαϊκές οικογένειες για να συμμετέχουν σε βίαιες διαδηλώσεις”. Παρουσίασε, μάλιστα, φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται διαδηλωτές με όπλα και παιδιά να φτιάχνουν βόμβες μολότοφ, καθώς και από κατεστραμμένα δημόσια κτίρια και οχήματα, και διερωτήθηκε ποια θα έπρεπε να είναι η στάση της κυβέρνησης ή των δυνάμεων ασφαλείας σε αυτή την κατάσταση.

Εκτίμησε πως “η φασιστική Δεξιά προσπαθεί να βάλει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο κα ανέχεται τη βία στις διαδηλώσεις” και προσέθεσε πως μετά την επαναλαμβανόμενη έκκληση του Προέδρου Μαδούρο για διάλογο και για παύση της βίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης “διατήρησαν την τακτική του δρόμου και του χάους στη χώρα”. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, επισήμανε, ο Νικόλας Μαδούρο συγκάλεσε την 1η Μαΐου Εθνική Συντακτική Συνέλευση, με κύριους στόχους να ανασυγκροτήσει τους θεσμούς της χώρας, την προάσπιση της ειρήνης, την έξοδο από τον οικονομικό αποκλεισμό και την οικοδόμηση της μετα-πετρελαϊκής οικονομίας και την ενίσχυση της δημοκρατίας και της ασφάλειας.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επερχόμενες εκλογές της 30ης Ιουλίου για την Εθνική Συντακτική Συνέλευση, σημειώνοντας πως θα έχει ως βάση τον ίδιο τον λαό και σκοπό να απαντήσει στην αυξημένη πόλωση και στην άρνηση της αντιπολίτευσης να συμμετέχει στον διάλογο και να αποτρέψει τη βία. Στην κατεύθυνση αυτή, εξέφρασε την πεποίθηση πως η απάντηση που έρχεται κατευθείαν από τη λαϊκή κυριαρχία και με δημοκρατικούς όρους θα είναι πολύ θετική. Τα μέλη της Συντακτικής στην πλειονότητά τους θα εκλεγούν ανά επικράτεια, ενώ θα υπάρχει αναλογική αντιπροσώπευση για κάθε πρωτεύουσα των πολιτειών της χώρας, εξήγησε και ανέδειξε πως “το σημαντικό σε αυτή τη διαδικασία που θα αποτελεί και παγκόσμια πρωτοτυπία, είναι ότι ένα μέρος των μελών θα εκλεγούν ανά κοινωνικό τομέα του πληθυσμού, όπως αγρότες, αλιείες, φοιτητές, άτομα με ειδικές ανάγκες, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες”.

Σημειώνεται πως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση πριν από τις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2018 είναι στο τέλος του έτους με τις εκλογές για την ανάδειξη των κυβερνητών των πολιτειών του κράτους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα