Ποτάμι: Δεν είναι θρησκευτικός πόλεμος είναι το παράλογο απέναντι στη λογική

Ανακοίνωση – καταδίκης για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αίγυπτο εξέδωσε το Ποτάμι:

Να σκορπάς θάνατο στη γιορτή του άλλου, αυτός είναι ο νέος ορισμός της μισαλλοδοξίας, τονίζει το Ποτάμι για τις δύο πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις σε κοπτικές εκκλησίες στην Αίγυπτο. Οι ανυποψίαστοι χριστιανοί της Κοπτικής Εκκλησίας έχουν συμπληρώσει αιώνες συνύπαρξης με το Ισλάμ κι αυτή η σχέση όσο κι αν δυναμιτίστηκε άντεξε και θα αντέξει και τώρα, σημειώνει σε ανακοίνωσή του και επισημαίνει ότι η Αίγυπτος είναι το μεγάλο στοίχημα: Το ειδικό της βάρος στη μουσουλμανική οικογένεια είναι ικανό να στρέψει την πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Προς το φανατισμό ή προς τον ορθό λόγο.

Σε αυτό το πλαίσιο το Ποτάμι χαρακτηρίζει τις μέχρι στιγμής αντιδράσεις της αιγυπτιακής κυβέρνησης παραπάνω από ικανοποιητικές και προσθέτει:

«Είναι στιγμές, σαν αυτές στις κοπτικές εκκλησίες, που καταλαβαίνουμε την οργή, την αγανάκτηση και τον πόνο των οικείων όσων χάθηκαν χτες. Ανυποψίαστοι άνθρωποι που δολοφονήθηκαν επειδή απλώς πίστευαν σε άλλον Προφήτη. Έτσι θέλουν να πιστέψουμε. Χτες σιίτες, αύριο καθολικοί, μεθαύριο προτεστάντες, σήμερα ορθόδοξοι, προχτές σουνίτες, αύριο αλεβίτες. Δεν είναι θρησκευτικός πόλεμος. Είναι το παράλογο απέναντι στη λογική».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση των Αιγυπτίων Μουσουλμάνων, χαρακτηρίζοντας την σπουδαία και τολμηρή. Διαχωρίζει το φανατισμό από την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πίστη, αναφέρει και σημειώνει πως ελάχιστοι στην Ιστορία, όπως ο Ιησούς ο Ναζωραίος, επισήμαναν τον κίνδυνο να μοιάσεις στους διώκτες σου. «Θα τους νικήσουμε χωρίς να τους μοιάσουμε» υπογραμμίζει το Ποτάμι και προσθέτει καταληκτικά: «Η σκέψη μας στους συγγενείς και φίλους των θυμάτων».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα