Πορεία μνήμης στον Χρήστο Τσουτσουβή απόψε στα Εξάρχεια

Πορεία μνήμης στον Χρήστο Τσουτσουβή, διοργανώνεται σήμερα Δευτέρα 15/05 στις 10 το βράδυ, με αφετηρία την πλατεία Εξαρχείων. 

Σαν σήμερα στις 15 Μαΐου του 1985 – Κυριακή απόγευμα, ο Χρήστος Τσουτσουβής έπεφτε νεκρός στη συνοικία του Γκύζη στην Αθήνα, μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας και ανταλλαγή πυρών. Κατά την συμπλοκή εκτός του Τσουτσουβή, τραυματίστηκαν θανάσιμα 3 αστυνομικοί  (Γιώργος Δουγένης, Bασίλη Μπούρας, Γιώργος Γεωργίου).

Ο Χρήστος Τσουτσουβής, γεννήθηκε το 1953. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Γκρατς της Αυστρίας έγινε μέλος του ΠΑΚ και εκπαιδεύτηκε στην χρήση όπλων και εκρηκτικών. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα υπήρξε εκλογικός αντιπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στις πρώτες μεταδικτατορικές εκλογές τον Νοέμβριο του 1974. Τελικά όμως εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ και εντάχθηκε στην μητέρα των οργανώσεων αντάρτικου πόλης, στον ελλαδικό χώρο, τον Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα (ΕΛΑ). Φέρεται να συμμετείχε στην ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην οποία σκοτώθηκε το επίσης μέλος του ΕΛΑ Χρήστος Κασσίμης το 1977, και στη δολοφονία του βασανιστή της Χούντας, απότακτου αξιωματικού της Ασφάλειας Πέτρου Μπάμπαλη το 1979. Την ευθύνη για την δολοφονία Μπάμπαλη αρχικά ανέλαβε η «Ομάδα Ιούνης ’78», όμως αργότερα αποδείχτηκε ότι πίσω της κρυβόταν ο ΕΛΑ, κάτι που τελικά και ο ίδιος παραδέχθηκε.

Αποχωρώντας από τον ΕΛΑ το 1980, ίδρυσε την οργάνωση «Αντικρατική Πάλη», η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την εκτέλεση του εισαγγελέα Θεοφανόπουλου στην Καλλιθέα, ενώ κατηγορήθηκε και για εμπρησμούς, γνωστών πολυκαταστημάτων της εποχής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα