«Πολύ θετικό το ότι η Διεθνής Αμνηστία μιλάει για την ανάγκη μετακίνησης των προσφύγων»

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό FLASH 96, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας δηλώνει τα εξής:

 

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, παραχώρησε την Τρίτη 24 Απριλίου, συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό FLASH 96 και τον δημοσιογράφο Άρη Ραβανό.

Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

– Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, το κλείσιμο της συμφωνίας, την ψήφιση των μέτρων από την βουλή, την επίδραση τους στην κοινωνία, αλλά και τις δημοσκοπήσεις,

«Για τις δημοσκοπήσεις δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Σας θυμίζω τη δημοσκόπηση, που παραμονή των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015, μας έδινε μισή μονάδα πίσω από τη ΝΔ, και τελικά πήραμε 7,5 μονάδες επάνω. Εμάς δεν μας ενδιαφέρουν οι δημοσκοπήσεις. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο κόσμος που ζορίζεται. Αλλά ο κόσμος ξέρει και θυμάται ότι το καλοκαίρι του 2015 μας έβαλαν το «μαχαίρι στο λαιμό» και μας είπαν ή υπογράφετε μια τριετή, επώδυνη συμφωνία ή φεύγετε από την Ευρωζώνη. Η γνώμη μας είναι ότι χειριστήκαμε τη συμφωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεδομένου και του επώδυνου χαρακτήρα της. Η συμφωνία μιλούσε για μείωση 1% της συνταξιοδοτικής δαπάνης και αύξηση της φορολογητέας ύλης κατά 1%, αλλά δεν προχωρήσαμε σε οριζόντιες μειώσεις και αυξήσεις αντίστοιχα. Μέχρι 1100 ευρώ οι συντάξεις δεν κόπηκαν, δηλαδή.

Κατά τη γνώμη μου, αν και νομίζω ότι αυτό είναι αντικειμενικό, διαχειριστήκαμε μια επώδυνη συμφωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και βρισκόμαστε τώρα προς το τέλος ενός σκληρού προγράμματος τριετούς διάρκειας, 2015-2018, το οποίο υλοποιούμε. Αυτό είναι που κρίνεται τώρα στη συμφωνία αυτή. Παράλληλα, κρίνεται και κάτι άλλο: μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, οι δανειστές λένε, ότι μάλλον θα βγούμε από το πρόγραμμα και από την κρίση και θα τελειώσει η κηδεμονία, όμως θα χρωστάμε χρήματα και μετά. Το χρέος δηλαδή, θα εξακολουθεί να υπάρχει. Τη χώρα μας την παραλάβαμε υπερχρεωμένη. Θέλουν λοιπόν, να πάρουμε κάποια μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι θα παίρνουν τα χρήματά τους και μετά. Έτσι καταλήξαμε στη συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα.

Δεν θα έχουμε λοιπόν, επιπλέον μέτρα για το 2017 και το 2018, διότι καταφέραμε να έχουμε μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα την περίοδο αυτή. Και τα μέτρα για το οποία συζητάμε, είναι από το 2019 και μετά. Αυτό δεν σημαίνει ότι, τα όποια μέτρα δεν θα υλοποιηθούν, αλλά μπορούμε να ελπίζουμε σε θετικές αλλαγές στην Ευρώπη, ένα θετικό για εμάς αποτέλεσμα στις γερμανικές, θα έχει τον αντίκτυπό του στις υποχρεώσεις που μπορεί να έχουμε.

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό κόσμου που αναμένει. Δεν χρειάζεται να παραπληροφορούμε τον κόσμο».

– Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας σε σχέση με το προσφυγικό-μεταναστευτικό και την έκκληση που έκανε η Διεθνής Αμνηστία για το Ελληνικό,

«Το Ελληνικό είναι μια άτυπη δομή φιλοξενίας, η οποία δημιουργήθηκε εξ ανάγκης την περίοδο των μεγάλων ροών, όπως και η Ειδομένη και ο Πειραιάς. Μέσα στο επόμενο διάστημα ξεκινάει η μετακίνηση των ανθρώπων αυτών και είναι πολύ θετικό που και η Διεθνής Αμνηστία μιλάει για την ανάγκη μετακίνησής τους σε άλλες δομές, που οι συνθήκες θα είναι πολύ καλύτερες. Δεν μπορούμε επίσης, να αγνοούμε ότι αυτές τις ημέρες, έχουμε περάσει σε μια καινούρια φάση, όπου οι δυνατότητες διαβίωσης του πληθυσμού που παραμένει στην Ελλάδα, είναι πολύ καλύτερες. Δίνεται δηλαδή, πλέον η δυνατότητα, να κατοικήσουν σε διαμερίσματα, με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Σήμερα μάλιστα, ο Υπουργός ο κ. Μουζάλας βρίσκεται στην Κρήτη μαζί με τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας κ. Φιλίπ Λεκλέρκ, τον περιφερειάρχη της Κρήτης και του δημάρχους της Κρήτης, για να υπογραφεί η συμφωνία για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε διαμερίσματα στην Κρήτη».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα