Ποινική δίωξη σε βάρος του μουφτή της Κομοτηνής για κατάχρηση εξουσίας

Ο εκλεγμένος μουφτής της Κομοτηνής από το 1990, Ibrahim Serif, κατηγορείται – σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu – για κατάχρηση εξουσίας με αφορμή τη συμμετοχή του σε μια ισλαμική θρησκευτική εκδήλωση το 2016, κάτι που απαγορεύεται.

Επικαλούμενο δικαστικές πηγές, το τουρκικό πρακτορείο αναφέρει ότι το γραφείο του Εισαγγελία της επαρχίας Ροδόπης κατέθεσε αγωγή κατά του μουφτή, ενώ η πρώτη ακρόαση θα γίνει στις 8 Μαΐου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του μουφτή στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων την Τετάρτη η πραγματική κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική από τις αξιώσεις της εισαγγελίας. Οπως φαίνεται να δηλώνει ο ίδιος: «παρακολούθησα την εκδήλωση αφού με κάλεσαν μουσουλμάνοι συνάδελφοί μου». «Είμαι υπεύθυνος για την οργάνωση ενός θρησκευτικού γεγονότος, αλλά ως θρησκευτικές αρχές, πρέπει να παρέχουμε θρησκευτικές υπηρεσίες σε εκείνους που ζητούν βοήθεια», πρόσθεσε.

Ο Serif δήλωσε ότι είχε κερδίσει προηγουμένως μια υπόθεση το 1999 που αφορούσε στην ίδια κατηγορία κατά της Ελλάδας μετά από προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι από τότε δεν υπήρξε ποινική δίωξη σε βάρος του μέχρι πέρσι.«Ωστόσο, κατά το περσινό έτος, κλήθηκα στο γραφείο του Εισαγγελέα επτά φορές», είπε.

Ωστόσο ο τουρκικός τύπος κάνει λόγο για αντίποινα από ελληνικής πλευράς, για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Αξίζει να σημειωθεί πως για παρόμοιες υποθέσεις έχουν διωχθεί στο παρελθόν και εκλεγμένοι μουφτήδες της Ξάνθης. Ειδικότερα, οι εκλεγμένοι μουφτήδες της Ξάνθης, Μεχμέτ Εμίν Αγά και Αχμέτ Μετέ καταδικάστηκαν από τα ελληνικά δικαστήρια για κατάχρηση εξουσίας.

Η περιοχή της Δυτικής Θράκης φιλοξενεί, όπως γράφει το Anadolu, μια μουσουλμανική τουρκική μειονότητα περίπου 150.000 ατόμων, όπου οι μούφτηδες έχουν τη δικαιοδοσία να αποφασίζουν για οικογενειακά θέματα και ζητήματα κληρονομιάς των μουσουλμάνων της περιοχής. Το εκλογικό ζήτημα των μουσουλμάνων είναι ένα χρόνιο πρόβλημα της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας από το 1991. Η εκλογή μουσουλμάνων από μουσουλμάνους στην Ελλάδα ρυθμίστηκε στη Συνθήκη της Αθήνας μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1913 και αργότερα συμπεριλήφθηκε στον ελληνικό νόμο 2345/1920. Η Ελλάδα ακύρωσε το νόμο αυτό το 1991. Η πλειοψηφία των μουσουλμάνων Τούρκων στις πόλεις Κομοτηνής και Ξάνθης (Iskece) δεν αναγνωρίζουν τους διορισμένους μουφτήδες και εκλέγουν τον δικό τους, ο οποίος δεν αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα