ΠΓΔΜ: Τα επόμενα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση της αναθεώρησης

Αφού η σκοπιανή Βουλή πέρασε με τις 80 απαιτούμενες ψήφους τις αλλαγές στη συνταγματική αναθεώρηση, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, η διαδικασία περνά στα επόμενα στάδια, προκειμένου να ολοκληρωθεί μάλλον στις αρχές του νέου έτους.

Μετά την υπερψήφιση των αλλαγών, ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι έδωσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο προθεσμία 15 ημερών για να προετοιμάσει τα σχέδια συνταγματικών τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120).

Στο πλαίσιο αυτών των τροπολογιών, ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ έκανε γνωστό ότι θα κατατεθούν τέσσερις τροπολογίες, χωρίς όμως να αποκλειστούν κάποιες προστριβές αναφορικά με τους βουλευτές που ναι μεν ψήφισαν υπέρ της πρότασης, αλλά αναμένουν εγγυήσεις από την κυβέρνηση Ζάεφ για μία σειρά από θέματα.

Από κει και πέρα σήμερα, Δευτέρα, επισκέπτεται τη χώρα ο Μάθιου Πάλμερ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις. Σημειώνεται ότι μετά το αποτέλεσμα στη Βουλή της ΠΓΔΜ, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το ότι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη στη Συμμαχία και την Ένωση.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα