Παρελθόν για την Ισλανδία τα capital controls 

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ισλανδίας ανακοίνωσε ότι από τη Τρίτη 14 Μαρτίου, αίρονται οι εναπομείναντες περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που βρίσκονται σε ισχύ από το 2008.

Πρόκειται για απόφαση που βάζει τέλος σ’ έναν αγώνα που ξεκίνησε το 2008 με την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα της χώρας, η οποία προκάλεσε τη χειρότερη ύφεση που βίωσε το νησί του βορείου Ατλαντικού τις τελευταίες έξι δεκαετίες.

Ο πρωθυπουργός Bjarni Benediktsson είπε ότι αυτό είναι το τελικό βήμα το οποίο θα “δημιουργήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ισλανδική οικονομία. Πλέον οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα είναι πιο εύκολες”, επεσήμανε στη συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε την άρση των capital controls, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει ότι τα capital controls που επιβλήθηκαν σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία ήταν ένα απαραίτητο εργαλείο για την ανόρθωση της οικονομίας.

Η οικονομία της Ισλανδίας αναπτύχθηκε το περασμένο έτος με ρυθμό 7,2%, ωθούμενη από τις δαπάνες των νοικοκυριών και τις επενδύσεις. Η ανεργία είναι περίπου στο 3% και το εθνικό νόμισμα, η κορώνα, έχει κερδίσει περίπου 18% έναντι του ευρώ σε σύγκριση με το 2015. Μάλιστα, τα προκαταρκτικά στοιχεία για το δ’ τρίμηνο του 2016 έδειξαν ρυθμό ανάπτυξης 11,3%.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας ανακοίνωσε ότι αγόρασε περίπου περίπου 90 δισεκατομμύρια κορώνες (αξίας 834 εκατ. δολαρίων) με ισοτιμία 137,5 κορώνες ανά ευρώ, από κατόχους του εξωτερικού ώστε να «διασφαλίσει την οικονομία έναντι οποιασδήποτε συναλλαγματικής ισοτιμίας και οικονομικής αστάθειας”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα