Παρέμβαση του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό

Στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας φθάνει σήμερα ο ΓΓ του ΟΗΕ, Antonio Guterres, σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό μετά τη χθεσινή εμπλοκή που σημειώθηκε εξαιτίας των τουρκικών απαιτήσεων για τις τέσσερις ελευθερίες.

Όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα “Πολίτης”, το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης είναι πως λόγω της “σφήνας” που μπήκε στη διαπραγμάτευση για το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, τις οποίες η τ/κ πλευρά επέμενε να φέρει στο τραπέζι τη στιγμή που η ε/κ πλευρά θεώρησε πως το θέμα δεν αφορούσε τη συζήτηση, δεν θα γίνει συζήτηση των κεφαλαίων της εσωτερικής διακυβέρνησης.

Πλέον όλες οι πλευρές αναμένουν να δουν πώς ο Antonio Guterres μπορεί να δώσει λύση στην κατάσταση που δημιουργήθηκε και αν μπορεί να ωθήσει τις πλευρές να δώσουν τις ενδείξεις για τις προθέσεις τους και να κάνουν τις κινήσεις που χρειάζεται. Κυπριακές πηγές πάντως εκφράζουν την πεποίθηση πως ακόμα και χθες ήταν νωρίς να μιλήσουμε για αδιέξοδο.

Το πρόγραμμα

Η μέρα θα ξεκινήσει με χωριστές συναντήσεις του Espen Barth Eide με τον Πρόεδρο της Νίκο Αναστασιάδη και τον Mustafa Akinci.

Ωστόσο η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για το θέμα των εγγυήσεων, με τη συμμετοχή όλων των αντιπροσωπειών και διευρυμένη παρουσία (ενδεχομένως 1+5) θα γίνει, με επικεφαλής τον γ.γ. του ΟΗΕ Antonio Guterres. Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί γεύμα του κ. Guterres με τους ηγέτες και τους διαπραγματευτές, ενώ στις 3 (4 ώρα Κύπρου) θα γίνουν δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους επικεφαλής όλων των αντιπροσωπειών, μεταξύ τους και με τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών Alan Duncan ο οποίος επιστρέφει, ενώ το απόγευμα, γύρω στις 6 (7 ώρα Κύπρου) θα συνεχιστεί η συζήτηση στο δεύτερο τραπέζι (των εσωτερικών θεμάτων) με συμμετοχή του κ. Guterres. Το βράδυ ο κ. Guterres θα παρακαθίσει σε δείπνο στο ξενοδοχείο των αντιπροσωπειών των κυπριακών πλευρών. Ο κ. Guterres αναμένεται να αναχωρήσει το Σάββατο, ενώ δεν αποκλείεται και μια πρωινή σύνοδος, αν και δεν είναι σίγουρο για ποιο από τα θέματα.

Σε σκληρή γραμμή η Άγκυρα

Οι τουρκικές προθέσεις έγινα εμφανείς χθες από τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Mevlut Cavusoglu, o οποίος σε αδιάλλακτο ύφος τόνισε ότι για την τουρκική πλευρά “αυτή είναι η τελική Διάσκεψη”, εκφράζοντας την άποψη ότι “η παράταση είναι τακτική των Ελληνοκυπρίων. Μπροστά τους έχουν εκλογές. Θέλουν να κάνουν “μονομερείς” γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου. Εμείς βλέπουμε αυτές τις στρατηγικές”.

“Η προσδοκία της Ε/κ πλευράς και της Ελλάδας είναι να αρθούν οι εγγυήσεις και να μην μείνει ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο. Από αυτό το όνειρο πρέπει να ξυπνήσουν”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα