Πανστρατιά στη Γαλλία και Ευρώπη κατά της Λεπέν 

Με τα τελικά αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών να οριστικοποιούνται ως εξής, Εμμανουέλ Μακρόν 23,75%, Μαρίν Λε Πεν 21,53%, Φρανσουά Φιγιόν 19,91%, Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64% η Γαλλία μπήκε από το βράδυ της Κυριακής στην τελική φάση ανάδειξης του νέου της προέδρου.

Ήδη από τις πρώτες στιγμές, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων που έδειχναν τον Μακρόν να προπορεύεται της κούρσας, σχηματίστηκε και το πρώτο “εσωτερικό” μέτωπο κατά της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, με τον ηττημένο σοσιαλιστή υποψήφιο Μπενουά Αμόν, τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ και τον βαριά ηττημένο δεξιό υποψήφιο Φρανσουά Φιγιόν να “δίνουν γραμμή” προτρέποντας και οι τρεις τους ψηφοφόρους τους να συσπειρωθούν γύρω από τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο.

Αλλά και εκτός γαλλικών συνόρων αρχικά η γερμανική ηγεσία και αργότερα ο επικεφαλής της  ευρωπαϊκής επιτροπής, δεν άργησαν να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς τον Εμμανουέλ Μακρόν,αποκαλύπτοντας το βάρος που το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες αποδίδουν στο τελικό αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας στη Γαλλία και στη σημασία του για τη διατήρηση των πολιτικών και οικονομικών ισορροπιών που έχουν διαμορφωθεί στην Ευρώπη.

Έτσι στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την επιτυχία του Μακρόν με tweet που ανάρτησε στο οποίο έγραφε, «Καλό που ο Εμμανουέλ Μακρόν πέτυχε με την πολιτική του για μια δυνατή ΕΕ και μια κοινωνική οικονομία αγορών. Του ευχόμαστε τα καλύτερα για τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν δίστασε να εκφράσει την ανακούφιση του μετά το αποτέλεσμα, στέλνοντας παρόμοιες ευχές για τον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στις Βρυξέλλες.

Επικεφαλής ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε το μεγάλο πρώτο βήμα προς τη γαλλική προεδρία χθες, κερδίζοντας τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και περνώντας στον δεύτερο γύρω στις 7 Μαίου μαζί με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Παρά το γεγονός ότι ο Μακρόν, μόλις 39 ετών, είναι σχετικά άπειρος πολιτικά και δεν έχει εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα, οι νέες δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν χθες, τον έδειχναν να κερδίζει άνετα και την επόμενη- τελευταία μάχη– με την 48χρονη Λεπέν.

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών αποτελεί μια μεγάλων διαστάσεων ήττα για τα δύο κεντροδεξιά και κεντροαριστερά στρατόπεδα που έλεγχαν τη γαλλική πολιτική τα τελευταία 60 χρόνια και ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες αποσταθεροποίησης του κατεστημένου, με διαστάσεις όμοιες με αυτές της Βρετανίας τον περασμένο Ιούνιο  όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή των Ηνωμένων Πολιτειών με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμ στην αμερικανική προεδρία.

Στην νικητήρια ομιλία του, ο Μακρόν είπε στους ψηφοφόρους του νεοσύστατου κινήματός του (Εμπρός!), «Σε ένα χρόνο, αλλάξαμε το πρόσωπο της γαλλικής πολιτικής».

Συνεχίζοντας, είπε ότι εάν εκλεγεί θα φέρει νέα πρόσωπα και ταλέντα για να μεταμορφώσει ένα στάσιμο πολιτικό σύστημα.

Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Harris χθες έδειξε ότι ο Μακρόν θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο με 64% προς 36%, ενώ παρόμοια πρόβλεψη έδωσε και μια δημοσκόπηση της Ipsos/Sopra Steria.

Αλλά και οι αγορές ένιωσαν ανακούφιση για το αποτέλεσμα, που αποτελούσε την καλύτερη αρκετών πιθανών προοπτικών. Πράγματι το ευρώ εκτοξεύθηκε κατά 2% στο 1,09395 δολάριο όταν άνοιξαν οι χρηματαγορές της Ασίας, προτού επιστρέψει πάλι στο επίπεδο του 1,0886. Είναι το υψηλότερο επίπεδο του ευρώ από τις 10 Νοεμβίου, την ημέρα μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Λίγα δευτερόλεπτα αφότου βγήκαν οι πρώτες προβλέψεις, υποστηρικτές του Μακρόν σε συνεδριακό κέντρο του Παρισιού ξέσπασαν στον εθνικό ύμνο, τη Μασσαλιώτισσα. Πολλοί ήταν κάτω των 25 ετών, εκφράζοντας μέρος της απήχησης ενός άντρα που σκοπεύει να γίνει ο νεότερος ηγέτης της Γαλλίας από την εποχή του Ναπολέοντα.

Πρόεδρος πατριωτών

Έχοντας υπ’ όψιν τις ομολογουμένως υπερεθνικές θέσεις της Λεπέν, ο Μακρόν είπε στο ακροατήριό του, «Θέλω να γίνω πρόεδρος των πατριωτών ενώπιον της απειλής από τους εθνικιστές».

Εάν κερδίσει, τον περιμένουν οι μεγαλύτερες προκλήσεις του, καθώς θα χρειαστεί να εξασφαλίσει μια λειτουργική κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το νεαρό κόμμα του τον Ιούνιο, και τότε να ζητήσει ευρύτερη λαϊκή υποστήριξη για εργασιακές μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν σθεναρή αντίσταση.

Απευθυνόμενος στις μελλοντικές μάχες, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να θέσει τέλος σε ένα σύστημα που «έχει αποδειχθεί ανίκανο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας μας εδώ και 30 χρόνια».

«Από σήμερα θέλω να χτίσω μια πλειοψηφία για την κυβέρνηση και για μια νέα μεταμόρφωση. Θα αποτελείται από νέα πρόσωπα και νέο ταλέντο στην οποία κάθε άντρας και γυναίκα θα μπορούν να έχουν θέση», είπε.

Η Λεπέν, η οποία και εκείνη στοχεύει να αλλάξει την ιστορία ως πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας, ακολουθεί τα βήματα του πατέρα της, ο οποίος ίδρυσε το Εθνικό Μέτωπο και ο οποίος πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2002.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν τελικά ηττήθηκε όταν οι ψηφοφόροι και από τη δεξιά και από την αριστερά συσπειρώθηκαν γύρω από τον συντηρητικό Ζακ Σιράκ για να αποκλείσουν ένα κόμμα του οποίου τις ακροδεξιές, αντιμεταναστευτικές θέσεις θεώρησαν δυσάρεστα ξενοφοβικές.

Η κόρη του έχει κάνει πολλά για να αμβλύνει την εικόνα του κόμματός της, και βρήκε ευρεία υποστήριξη μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων, προωθώντας τον εαυτό της ως ενάντια στο κατεστημένο, και υπέρμαχο των γάλλων εργατών και των συμφερόντων της Γαλλίας εναντίων των πολυεθνικών και της οικονομικά περιοριστικής ΕΕ.

«Το μεγάλο θέμα στις εκλογές αυτές είναι η ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση που θέτει τον πολιτισμό μας σε κίνδυνο», είπε στις πρώτες δηλώσεις της μετά τα αποτελέσματα.

Συνεχίζοντας, επιτέθηκε στις πολιτικές του Μακρόν, τον οποίο περιέγραψε ξανά ως «βασιλέα του χρήματος», σε μια προσπάθεια να κατακρίνει το παρελθόν του ως τραπεζικού επενδυτή. Οι θέσεις του πάνω στην απελευθέρωση της αγοράς, δήλωσε, θα οδηγήσουν σε αθέμιτο διεθνή ανταγωνισμό εναντίον των οικονομικών συμφερόντων της Γαλλίας, καθώς και σε μαζική εισροή μεταναστών και στην ελεύθερη κίνηση των τρομοκρατών.

Ωστόσο, με αρκετούς ηττημένους υποψηφίους να καλούν τους ψηφοφόρους τους να την εμποδίσουν, φαίνεται ότι η Λεπέν δεν θα αποφύγει παρόμοια μοίρα με αυτή του πατέρα της, όταν αντιμετωπίσει τον Μακρόν σε δύο εβδομάδες.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα