Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,74% στις 742,96 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 732,16 μονάδων (-0,72%) και 743,13 μον. (+0,77%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 11,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 289 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,52%, στις 1.953,75 μονάδες, ενώ στο +2,71% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.218,13 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,52% στις 770,12 μονάδες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όγκος συναλλαγών στην κύρια συνεδρίαση δεν κατάφερε να ξεπεράσει καν τα 10 εκατ. τεμάχια, με τις δημοπρασίες να έρχονται και να ταράζουν ελαφρώς τα νερά, αφού δόθηκαν εντολές σε συγκεκριμένους τίτλους. Η απουσία της Εθνικής ήταν εκκωφαντική στην εικόνα του τζίρου, με την αγορά να δείχνει ότι βρίσκεται σε ανασύνταξη δυνάμεων.
Η Εθνική από σήμερα βρίσκεται σε “διαπραγματευτική ανάπαυλα”, προκειμένου να ολοκληρωθεί το reverse split, σε αναλογία δέκα παλαιών κοινών μετοχών έναντι μίας νέας κοινής μετοχής. Η επιστροφή της μετοχής της θα πραγματοποιηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου, με τη νέα τιμή της μετοχής να είναι στα 2,4480 ευρώ, καθώς χθες έκλεισε στα 0,2448 ευρώ.
Πάντως, η αγορά σήμερα είχε δύο πρόσωπα. Στο πρώτο μισό, δηλαδή μέχρι τις 13:30, είχε κινηθεί σταθερά σε αρνητικά εδάφη, επιτρέποντας επιλεκτικές κινήσεις ενθυλάκωσης κερδών, αλλά χωρίς υπερβολές. Από τις 14:30, όπου πέρασε σε θετικά εδάφη, μέχρι τη λήξη έδειξε μια καλύτερη εικόνα, με τον Μυτιληναίο και τη Λάμδα να ηγούνται της ανόδου.
Όπως τονίζουν οι εγχώριοι αναλυτές, από τις 22 Αυγούστου που το Χρηματιστήριο δοκίμαζε τις 700 μονάδες, έως σήμερα που ξεπέρασε τις 740, τα κέρδη του γενικού δείκτη φτάνουν το 6%. Δηλαδή, μέσα σε πέντε συνεδριάσεις η άνοδος ξεπερνά τις 40 μονάδες (στο ανώτατο εύρος), ενεργοποιώντας κάποια επιπλέον χαρτοφυλάκια στο μέτωπο των αγοραστών, τα οποία θέλουν να εκμεταλλευτούν τις συμπιεσμένες αποτιμήσεις πριν να είναι αργά.
Γι’ αυτό το λόγο, έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες για τη δραστηριοποίηση των index trucked funds στο Χρηματιστήριο, μετά την αύξηση της βαρύτητας της Ελλάδας στους δείκτες του FTSE από 21 Σεπτεμβρίου, καθώς η αγορά της Πολωνίας θα μεταφερθεί στο γκρουπ των αναπτυγμένων αγορών, από τις αναπτυσσόμενες που βρίσκεται σήμερα, έχοντας στάθμιση 19,25%.
Έτσι, η Ελλάδα, η στάθμιση της οποία σήμερα είναι στο 6,08%, θα βελτιώσει τη βαρύτητά της στον δείκτη FTSE Emerging Europe All Cap, ενώ θα υπάρξουν και προσθήκες νέων ελληνικών τίτλων. Η αλλαγή αυτή θα λάβει χώρα στο κλείσιμο των αγορών στις 21 Σεπτεμβρίου και επίσημα στις 24 Σεπτεμβρίου. Κάθε φορά που γίνεται τέτοια αναδιάρθρωση και μια χώρα μετακινείται από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες, αυτομάτως μεταβάλλει τα ειδικά βάρη των υπολοίπων αγορών.
Στο ταμπλό τώρα, η Λάμδα έκλεισε με κέρδη 4,23%, με τον Μυτιληναίο να ακολουθεί με +3,89%. Άνω του 2% τα κέρδη σε Jumbo και ΕΥΔΑΠ, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Πειραιώς και ΕΧΑΕ.
Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Motor Oil, Alpha Bank, Eurobank, Σαράντης, Aegean, Τιτάν και ΕΕΕ, με τον Φουρλή τελικά να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ΟΠΑΠ, Grivalia, ΟΤΕ, Βιοχαλκο και ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν με μικρές απώλειες, με την Τέρνα Ενεργειακή να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στο -1,17%.