Ο «Πύρινος εφιάλτης» έφερε την θλίψη στην Ελλάδα – Αυξήθηκαν σε τουλάχιστον 76 οι νεκροί 

Ο εφιάλτης των πύρινων μετώπων έφερε την θλίψη στην Ελλάδα, καθώς πάνω από 76 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Η επόμενη μέρα της εκδήλωσης των καταστροφικών πυρκαγιών στην Κινέτα, στην Ανατολική Αττική αλλά και σε αρκετές ακόμη εστίες που ξέσπασαν και χωρίς ακόμη ο κίνδυνος να έχει ξεπεραστεί, έχει βυθίσει τη χώρα σε ανείπωτο πόνο καθώς ο αριθμός των νεκρών διαρκώς αυξάνεται . Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 160 και περισσότερα από 800 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού καθώς είχαν εγκλωβιστεί σε παραλιακές περιοχές.

Δυστυχώς ακόμη τίποτα δεν έχει τελειώσει…

Παράλληλα, υπήρξαν μαρτυρίες πως βρέθηκαν 26 απανθρακωμένοι σωροί σε ταβέρνα στην περιοχή Μάτι, Αργυρή Ακτή. Την είδηση επιβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου ενώ στο σημείο βρίσκονται ο Ερυθρός Σταυρός και η ΕΛΑΣ. Ο δε Ερυθρός Σταυρός επιβεβαιώνει την ανακάλυψη των πτωμάτων ενώ υπάρχουν αναφορές πως κάποια από τα πτώματα βρέθηκαν αγκαλιασμένα…

Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν τη Δευτέρα έχουν κοπάσει, ενώ σημειώνεται ότι με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις πτήσεις τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς σε δυτική και ανατολική Αττική.

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκονται οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Τόσκας, Δημήτρης Τζανακόπουλος μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκη και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Συμβούλιο Άμυνας συγκάλεσε ο Καμμένος

Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές η φρεγάτα «Έλλη» του Πολεμικού Ναυτικού, που συμμετέχει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των εγκλωβισμένων στην περιοχή της Ραφήνας, περισυνέλεξε 4 νεκρούς από την θάλασσα.

Πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό, Φώτη Κουβέλη, και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τα τις πληγείσες περιοχές κάνοντας αυτοψία. Ο ΥΕΘΑ, που βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, συγκάλεσε Συμβούλιο Άμυνας για τις 8 το πρωί, ενώ στις 8.30 θα προχωρήσει σε έκτακτη ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών.

Θα συνδράμει drone του αμερικανικού στρατού στην επιχείρηση έρευνας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για τουλάχιστον 20 νεκρούς από την φωτιά στην Αττική και σημείωσε ότι τούτη την ώρα είναι η ώρα της μάχης. Όπως συμπλήρωσε «είχαμε τρία παράλληλα μέτωπα και πάνω από 15 εστίες πυρκαγιάς που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα». Μία ώρα μετά την ανακοίνωση του κ. Τζανακόπουλου, τρεις γυναίκες και ένα παιδί εντοπίστηκαν νεκροί στα ανοιχτά της Αρτέμιδας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 24.

Τσίπρας: Ασύμμετρη απειλή – Δεν απέκλεισε προσπάθεια αποσταθεροποίησης

Στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής μετέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τις 23:30 το βράδυ της Δευτέρας, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στην Ελλάδα, από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, λόγω των εξελίξεων με τα πύρινα μέτωπα στην Αττική.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος και ακολούθως ανέβηκαν για ενημέρωση.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ασύμμετρη απειλή» και για δύσκολη νύχτα για την Αθήνα και την Ελλάδα. Ερωτηθείς αν βλέπει προσπάθεια αποσταθεροποίησης δεν το απέκλεισε: «Τώρα προέχει να δώσουμε την μάχη για τον έλεγχο των πυρκαγιών. Οταν έρθει η ώρα θα κάνουμε τις εκτιμήσεις που πρέπει» είπε. «Αυτό που έχει σημασία τούτη την ώρα είναι η ανθρώπινη ζωή» είπε και πρόσθεσε: «Τα υλικά ξαναγίνονται, οι ανθρώπινες ζωές, όχι». Ζήτησε ψυχραιμία, υπευθυνότητα και εγρήγορση σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και ευχαρίστησε πυροσβέστες και εθελοντές για την αυτοθυσία που έδειξαν.

«Είναι μια δύσκολη στιγμή για την Αττική, μία δύσκολη νύχτα για Ελλάδα. Πάνω από 600 άνδρες της πυροσβεστικής επιχειρούν με 300 οχήματα, ενώ υπάρχουν 3 μεγάλα μέτωπα, το ένα στον Κάλαμο το οποίο βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο. Τα 2 μέτωπα σε Κινέτα και Βουτζά δυστυχώς δεν είναι υπό έλεγχο, ευτυχώς όμως έχουν κοπάσει προς ώρας οι ισχυροί άνεμοι», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα