Ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ καταγγέλλει στoν ΟΗΕ τις αμερικανικές «απειλές»

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Riyad al-Maliki κατηγόρησε σήμερα την Ουάσιγκτον ότι διατυπώνει «απειλές» και ασκεί «εκφοβισμούς» προκειμένου να αποθαρρύνει τα κράτη μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να καταδικάσουν την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο al-Maliki εξέφρασε τη δυσφορία του για την επιστολή που έστειλε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Nikki Haley σε πολλούς από τους ομολόγους της προειδοποιώντας τους εναντίον μιας καταδίκης κι όπως ο ίδιος καταγγέλλει «απειλώντας τους και επιχειρώντας να τους εκφοβίσει».

«Εκείνες (οι ΗΠΑ) τους είπαν ότι θα σημειώσουν τα ονόματά τους για να ασχοληθούν μαζί τους αργότερα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συγκαλείται για να ψηφίσει αύριο επί ενός σχεδίου ψηφίσματος που θα καταδικάζει την αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Ο πρόεδρος (Donald Trump) θα παρακολουθεί με προσοχή αυτήν την ψηφοφορία και ζήτησε να του επισημάνω τις χώρες που θα ψηφίσουν εναντίον μας» τόνιζε η Haley στην επιστολή προς τους πρεσβευτές πολλών χωρών στον ΟΗΕ, αντίγραφο της οποίας περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Θα σημειώσουμε κάθε μία από τις ψήφους επί αυτού του ζητήματος» προειδοποιούσε στην επιστολή.

Ο al-Maliki προέβη στις παραπάνω δηλώσεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Çavusoglu προτού επιβιβαστεί σε πτήση για τη Νέα Υόρκη προκειμένου να παραστεί στην ψηφοφορία της γενικής Συνέλευσης.

«Βλέπουμε τώρα ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν τον δρόμο των απειλών (…). Τι θα πετύχετε σημειώνοντας ονόματα; Θα συμβάλετε προκειμένου κι αυτές οι χώρες να κατακτηθούν; Πώς θα τις τιμωρήσετε;» διερωτήθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Ο κόσμος άλλαξε. Η λογική του “είμαι ισχυρός, επομένως έχω δίκιο” άλλαξε. Πλέον, ο κόσμος επαναστατεί εναντίον της αδικίας. Πλέον, κανένα έθνος με τιμή, κανένα έθνος με σεβασμό δεν υποκύπτει σε αυτού του είδους τις πιέσεις» υπογράμμισε.

Νέες διαδηλώσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κατέκλυσαν σήμερα εκ νέου τους δρόμους και πέταξαν πέτρες εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στα Παλαιστινιακά Εδάφη για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Donald Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Περίπου 1000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο σημείο ελέγχου της Καλαντίγιας, μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της Ραμάλας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και πολλοί από αυτούς άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι ισραηλινοί στρατιώτες και αστυνομικοί απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και αληθινά πυρά.

Συγκεντρώσεις και συγκρούσεις, μικρής έκτασης, υπήρξαν επίσης στη Χεβρώνα και τη Ναμπλούς (νότια και βόρεια της Δυτικής Όχθης) και στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του AFP.

Τουλάχιστον 9 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη, κανένας σοβαρά, έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα