Ο πήχης είχε τοποθετηθεί πολύ ψηλά…

Ήταν ένα μεγάλο συλλαλητήριο.Ένα επιτυχημένο συλλαλητήριο από πλευράς συμμετοχής πολιτών.Το τμήμα της κοινωνίας που βρήκε την ευκαιρία να διαδηλώσει στο Σύνταγμα για το διακύβευμα που αυτό θεωρεί προτεραιότητα ήταν αντικειμενικά το αναμενόμενο από τους πολιτικούς παρατηρητές στην Αθήνα.

Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας είχαν λανθασμένα προεξοφλήσει τη συμμετοχή πάνω από ενός εκατομμυρίου κόσμου, τοποθετώντας τον πήχη σε εξωπραγματικά ύψη, μέγεθος που σε καμία περίπτωση δεν επαληθεύτηκε, αφού απλά δεν θα ήταν δυνατό να χωρέσει τόσος κόσμος στα περιορισμένα τετραγωνικά ολόκληρου τού κέντρου της πρωτεύουσας τα οποία είναι μετρήσιμα.

Ανεξάρτητα πάντως με το ζήτημα των αριθμών που ωστόσο έχει την πολιτική του σημασία και τις προεκτάσεις του, το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ολοκληρώθηκε με επιτυχία και χωρίς να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα. Με κεντρικό σύνθημα «Ελλάδα ενωμένη ποτέ νικημένη» οι πολίτες διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην ύπαρξη της λέξης «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

Μια τεράστια ελληνική σημαία με εμβαδόν 150 τετραγωνικά μέτρα κάλυψε την πλατεία Συντάγματος προκειμένου να σταλεί το μήνυμα της ελληνικότητας της Μακεδονίας σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Για την εκδήλωση έφτασαν στην Αττική 283 λεωφορεία, εκ των οποίων 189 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας.

Η αστυνομία με ανακοίνωσή της εκτιμά ότι οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο έφτασαν τις 140.000.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Mίκης Θεοδωράκης, ακολούθησαν ο μητροπολίτης Σύρου Δωροθέος, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Νίνα Γκατζούλη, καθώς και εκπρόσωποι σωματείων.

Μ. Θεοδωράκης: Πιστεύω απόλυτα ότι είμαστε ενωμένοι, είμαστε όλοι πατριώτες

«Απευθύνουμε έκκληση στους βουλευτές, που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δημοψήφισμα, να προκαλέσουν τη σχετική συζήτηση στη Βουλή και να κινητοποιήσουν αυτό το εθνικής σημασίας ζήτημα», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ο Μίκης Θεοδωράκης, προσθέτοντας ότι «μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή να μην δώσουμε το δικαίωμα στους Σκοπιανούς, να οικειοποιούνται στο μέλλον μέσω του ονόματος Μακεδονία, ένα αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού».

Η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Σύνταγμα
«Πιστεύω απόλυτα, αυτό το μεγάλο πρόβλημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Και πιστεύω απόλυτα ότι είμαστε ενωμένοι, γιατί ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας, είμαστε όλοι πατριώτες», πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοδωράκης αφού ανέφερε ότι τα Σκόπια παραποιούν την ιστορία σημείωσε ότι «δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας. Τότε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν ανοιχτά κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας. Τότε τι μπορεί να γίνει; Πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον ελληνικό λαό».

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης, στην αρχή της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις μπογιές που έριξαν χθες στο σπίτι του «για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ αφιέρωσε την ομιλία του στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, λέγοντας ότι:«Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν να παραμένω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη για την πατρίδα και το έθνος».

«Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία»

Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, ο οποίος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο, διάβασε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, που διαχρονικά βρίσκεται στο πλευρό του Έθνους, στηρίζει κάθε έκφραση υπεράσπισης των δικαίων της Μακεδονίας, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και μακριά από κομματικούς χρωματισμούς. Σέβεται τον διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας, αλλά και τις ανησυχίες του κλήρου και των πολιτών. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους», τόνισε ο μητροπολίτης Σύρου.

«Με το όνομα Μακεδονία, το κράτος των Σκοπίων εκφράζει αλυτρωτικές διαθέσεις. Είναι ιερή ευθύνη της Εκκλησίας να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως» σημείωσε ο κ. Δωρόθεος, για να επισημάνει: «Ας γίνει αυτό το συλλαλητήριο σήμερα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας. Η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων».

Γιώργος Κασιμάτης: Η Ελλάδα εδώ είναι ολόκληρη και λέει «όχι» στη δουλεία από το 2010

Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης που επίσης ήταν κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο, στην ομιλία του τόνισε: «Υπάρχει πολιτική απόφαση να δώσουν την ταυτότητά μας σε ξένο λαό». Συνεχίζοντας είπε ότι: «Σήμερα όλη η Ελλάδα είναι εδώ. Ακόμη και αυτοί που είναι δεμένοι “χειροπόδαρα” συμφωνούν. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο 120. Αυτό είναι η αντίσταση κατά του Όχι. Όλα αυτά γίνονται όταν έχουμε κυβερνήσεις που από το 2010 λένε όλο “ναι” στη δουλεία. Σήμερα ο ελληνικός λαός παίρνει την κυριαρχία στα χέρια του».

«Η Ελλάδα εδώ», συνέχισε, «είναι ολόκληρη και λέει “όχι” στη δουλεία από το 2010. Όχι σε καμιά παραχώρηση ελληνικής σπιθαμής γης στους ξένους. Όλη η Ελλάδα ξεπουλιέται σήμερα», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Τότε και η Τουρκία θα έπρεπε να λέγεται Ιονία και η Σικελία μεγάλη Ελλάδα. Ας μου φέρει ένας διεθνολόγος ένα όνομα να μην έχει καμία σχέση με την Ιστορία του λαού του».

Γ. Πατούλης: Στέλνουμε καθαρό μήνυμα πως δεν συμβιβαζόμαστε

«Αυτό το συλλαλητήριο δείχνει πως το ποτάμι της οργής ξεχείλισε», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Συγκεκριμένα, ο κ. Πατούλης είπε: «Σήμερα στην καρδιά της Αθήνας, πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι φωνάζουν πως η Μακεδονία είναι ελληνική. Στέλνουμε καθαρό μήνυμα σε αυτούς που είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν πως εμείς δεν θα συμβιβαστούμε»

Συνεχίζοντας στους ίδιους υψηλούς τόνους, ο δήμαρχος Αμαρουσίου ζήτησε: «Μην τολμήσει κανείς να ξεπουλήσει το όνομα της Μακεδονίας» τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα το ανεχτούμε.

«Οι τοπικές κοινωνίες δίνουν σήμερα δυναμικό παρών και βροντοφωνάζουν ενωμένες και χωρίς κομματάρχες πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» είπε ακόμα ο κ. Πατούλης που κατέληξε: «Όλοι όσοι είμαστε εδώ είμαστε πατριώτες, είμαστε Έλληνες και όχι εθνικιστές όπως μας λένε κάποιοι».

Το συλλαλητήριο οργάνωσαν:

Παμμακεδονικές Ενώσεις Η.Π.Α., Αυστραλίας, Καναδά, Ευρώπης

Μακεδονικά Σωματεία Αφρικής

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

International Hellenic Association

Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο

Μακεδονικοί Σύλλογοι Αθηνών

Ομογενειακές Οργανώσεις ανά τον κόσμο

Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα