Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τάσσεται υπέρ της Αθήνας για τη μη περικοπή των συντάξεων

«Έχοντας μόλις βγει από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, η Ελλάδα είναι ήδη ξανά στην ατζέντα του Eurogroup. Αυτή τη φορά είναι για τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις. Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι είναι αχρείαστες περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, λόγω της υπεραπόδοσης σε ό,τι αφορά τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, που ήδη δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για άλλες κοινωνικές πολιτικές ή για περικοπή συντάξεων. Οι δανειστές είναι επικριτικοί. Ιδιαίτερα το ΔΝΤ, που προειδοποιεί για ένα “κακό σήμα προς τις αγορές”. Ποιος έχει δίκιο», αναφέρει ο Ντάισελμπλουμ στον πρόλογό του.

Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά προκειμένου να γίνει βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα, αναγνωρίζει ο Ολλανδός, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι έχουν κλείσει οι «παρακάμψεις» για πρόωρη συνταξιοδότηση, ότι η θεσμοθετημένη ηλικία συνταξιοδότησης θα πάει στα 76 και πως έχουν καταργηθεί σταδιακά επιδόματα όπως το ΕΚΑΣ.

«Οι επιχορηγήσεις όπως το ΕΚΑΣ καταργούνται σταδιακά. Οι παροχές για παιδιά εντός του συνταξιοδοτικού συστήματος διακόπτονται. Όλα τα κεφάλαια συγχωνεύονται σε δύο συνταξιοδοτικά ταμεία. Τέλος, το χάσμα μεταξύ συνεισφορών και δαπανών σε κεφάλαια που θα αντιμετωπιστεί με τον προσωρινό περιορισμό των παροχών και την αύξηση των εισφορών», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Μακροπρόθεσμα δεν εξοικονομεί πολλά, καθώς οι συνταξιούχοι θα βγαίνουν φυσικά από το σύστημα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει συνεισφορά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. Βέβαια, θα δημιουργούσε βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικό χώρο που- καλοδεχούμενος- θα χρησιμοποιούνταν για άλλες μη συνταξιοδοτικές δαπάνες ή ελαφρύνσεις φόρων.

Όπως έχουν τα πράγματα, δημοσιονομικός χώρος θα είναι διαθέσιμος αυτή τη χρονιά και την επόμενη. Το 2017 συμφωνήσαμε στο Eurogroup η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πέντε χρόνια. Πολλοί είπαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, αλλά οι στόχοι έχουν ήδη ξεπεραστεί για δύο χρόνια στη σειρά. Το ΔΝΤ είπε ότι δεν ήταν δυνατόν, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα αναπροσάρμοσε την πρόβλεψή του σε ακριβώς 3,5%», αναφέρει ο Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο βασικός παράγοντας είναι η καλύτερη είσπραξη φόρων, με μία ανακάμπτουσα οικονομία. «Ο περαιτέρω χώρος, που αυτή τη χρονιά χρησιμοποιήθηκε για στοχευμένες αυξήσεις σε επιδόματα παιδιού, αυξήσεις σταδιακές, θα επιτρέψει επίσης την πολύ αναγκαία φοροελάφρυνση της πραγματικής οικονομίας», επισημαίνει.

Έτσι, όταν η Ευρωομάδα συζητά τα επόμενα βήματα για το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, μπορεί να διαπιστώσει ότι υπάρχουν περιθώρια για ευελιξία των αποτελεσμάτων στην Ελλάδα, υπογραμμίζει.

Στο blog του ο Ντάισελμπλουμ σημειώνει ότι παρότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναστρέφουν συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις. Στην Ολλανδία τίθεται υπό αμφισβήτηση η ηλικία συνταξιοδότησης (66 έτη), στην Ιταλία ήδη έχει συμφωνηθεί να χαμηλώσει, ενώ στη Γερμανία «η κυβέρνηση χειροτερεύει μία ήδη άσχημη κατάσταση».

Όπως σημειώνει ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών στη Γερμανία είναι ήδη από τους υψηλότερους στον κόσμο (με την Ιαπωνία, την Ιταλία και την Ελλάδα) και το 2035 ένας εργαζόμενος θα πληρώσει για έναν συνταξιούχο. Αυτός ο εργαζόμενος θα πρέπει μέχρι τότε να συνεισφέρει το ήμισυ του μισθού του στο κόστος των συντάξεων και της υγειονομικής περίθαλψης. Αυτός ο εργαζόμενος θα πρέπει μέχρι τότε να συνεισφέρει το ήμισυ του μισθού του στο κόστος των συντάξεων και της υγειονομικής περίθαλψης. Οι κυβερνητικές δαπάνες θα εκραγούν αν δεν αλλάξει κάτι. Το χρέος θα ανέλθει στο 208% το 2060. Πολύ υψηλότερο από το ελληνικό χρέος τώρα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα