Οργισμένοι οι Τούρκοι για την απαγόρευση των ομιλιών του Erdogan στη Γερμανία

Την οργή της Άγκυρας προκάλεσαν δηλώσεις γερμανών πολιτικών, και ειδικά του υποψήφιου καγκελαρίου των Σοσιαλδημοκρατών Martin Schulz, κατά των εμφανίσεων του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan σε συγκεντρώσεις οπαδών του στο Αμβούργο στο περιθώριο της Συνόδου των G20.

«Ξένοι πολιτικοί που καταπατούν τις αξίες μας στις χώρες τους δεν θα πρέπει να έχουν βήμα για προβοκατόρικες ομιλίες στη Γερμανία. Δεν θέλω ο κύριος Erdogan, που βάζει αντιφρονούντες και δημοσιογράφους στη φυλακή στη Τουρκία, να κάνει μεγάλες εκδηλώσεις στη Γερμανία» δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Bild ο M. Schulz.

«Είναι απαράδεκτο να διαθέτουμε στη Γερμανία πλατείες ή μεγάλες αίθουσες για κάποιον που τάσσεται υπέρ ενός καθεστώτος, που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις αξίες… τέτοια προπαγάνδα είναι ανεπιθύμητη εδώ πέρα» σχολίασε η επικεφαλής του Die Linke Sahra Wagenknecht.

Νωρίτερα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel είχε δηλώσει πως η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα ήταν ανάρμοστο εκ μέρους του Erdogan να πραγματοποιήσει τις εμφανίσεις αυτές, δεδομένων των εντάσεων που υφίστανται μεταξύ των δύο χωρών που είναι σύμμαχες στο ΝΑΤΟ.

Ο Gabriel δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στη Ρωσία ότι η Τουρκία ζήτησε επισήμως άδεια χθες Τετάρτη για να μιλήσει ο Erdogan σε Τούρκους πολίτες που ζουν στη Γερμανία στη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα με την ευκαιρία της G20, που θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο στις 7 και 8 Ιουλίου.

Ο γερμανός υπουργός είχε συμβουλεύσει ξεκάθαρα την Άγκυρα πριν δύο εβδομάδες να αποφύγει να διατυπώσει τέτοιο αίτημα.

Αντεπίθεση από Celik και τουρκικό ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Omer Celik χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις γερμανών πολιτικών για τον Recep Tayyip Erdogan.

«Δυστυχώς οι τελευταίες δηλώσεις ορισμένων γερμανών πολιτικών βρίσκονται για μια ακόμη φορά ακριβώς στη λογική της έννοιας των δύο μέτρων και δυο σταθμών. Είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις αυτών των πολιτικών σχετικά με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με πολίτες μας στη Γερμανία», έγραψε ο Celik στο λογαριασμό του στο Τwitter.

«Το δικαίωμα της διαδήλωσης και της πορείας, η ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, έχουν καταστεί προϊόν εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης γι’ αυτούς τους πολιτικούς», σημείωσε ο Tσελίκ και πρόσθεσε:

«Κάθε φορά λέμε ότι οι αρχές αυτές ισχύουν για όλους. Ειδικά είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις ενός ανθρώπου που όταν ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εθελοτυφλούσε στις εκθέσεις υπέρ της σεχταριστικής τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στο Ευρωκοινοβούλιο» δήλωσε ο Celik αναφερόμενος στον Martin Schulz.

«Όσοι έχουν ευαισθησία για αυτές τις ελευθερίες θα πρέπει να γνωρίζουν το εξής: αυτοί οι πολιτικοί δεν σέβονται τις ελευθερίες, τις χρησιμοποιούν για πολιτικές σκοπιμότητες. Οι πολιτικοί αυτοί θα περάσουν στην ιστορία με τις δηλώσεις τους όχι ως υπερασπιστές αυτών των ελευθεριών, αλλά ως η επιτομή της ασέβειας προς αυτές τις ελευθερίες».

Σε ανάλογο ύφος ήταν κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Huseyin Muftuoglu.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί κάνουν απαράδεκτα πολιτικά σχόλια, κατά τα φαινόμενα για εγχώρια κατανάλωση (…) σχετικά με τον τόπο συνάντησης του προέδρου Erdogan με τους Τούρκους υπηκόους στο πλαίσιο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος στο Αμβούργο για τη συνάντηση της G-20» τόνισε ο Muftuoglu και στη συνέχεια έβαλλε ειδικά κατά του Schulz:

«Ιδιαίτερα η προσέγγιση κάποιου που κατείχε τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιβολή περιορισμών στην ελευθερία του συνέρχεσθαι και την ελευθερία της έκφρασης αντικατοπτρίζει και πάλι το αληθινό πρόσωπο της νοοτροπίας που αντιμετωπίζουμε, καθώς και τα δύο σταθμά εκείνων που επιδιώκουν να κάνουν δίδαγμα στους άλλους».

«Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις απαράδεκτες αναφορές αυτού του ατόμου με στόχο τον πρόεδρο μας» κατέληξε ο τούρκος αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα