ΟΟΣΑ: – Τα πέντε σημεία «κλειδιά» μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

 Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, εξέπεμψε σήμα κινδύνου για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα  και επισημαίνει σε έκθεσή του ότι παρατηρείται επιβράδυνση που θα μπορούσε να φέρει σε κίνδυνο τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί έως τώρα. Παρουσιάζει μάλιστα πέντε προτάσεις με τις προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσει η χώρα μας προκειμένου να μην αποβούν άκαρπες οι προσπάθεις που έχουν γίνει έως σήμερα.

Στην έκθεση «Going For Growth 2017», η Ελλάδα περιλαμβάνεται σε μία ομάδα χωρών, μεταξύ των οποίων, οι Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Πολωνία από ευρωπαϊκής πλευράς, στις οποίες καταγράφεται επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων παρά την σημαντική πρόοδο που είχε καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΟΟΣΑ προτείνει τις προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξή της. Προτεραιότητες που συνοψίζονται σε πέντε βασικά σημεία:

– τη συνέχιση ενίσχυσης των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας

– την μείωση των ρυθμίσεων στις βιομηχανίες δικτύων

– τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης

– την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και δικαιοσύνης του φορολογικού συστήματος

– τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος.

Οπως τονίζεται στην έκθεση, το ελληνικό ΑΕΠ είναι περίπου κατά 50% χαμηλότερο από τις χώρες του ΟΟΣΑ με τις καλύτερες επιδόσεις, ακολουθώντας συνεχή πτωτική τάση από το 2009 και μετά, λόγω της μείωσης της απασχόλησης και της παραγωγικότητας της εργασίας.

Αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, συχνά ακολουθώντας τις συστάσεις του ΟΟΣΑ: «Πρόοδος έχει γίνει στους τομείς της συμμόρφωσης αναφορικά με τον ΦΠΑ και του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, ενώ οι μεταρρυθμίσεις στους τομείς της εκπαίδευσης και της Δημόσιας Διοίκησης ήταν μέτριες. Εφαρμόστηκε, επίσης, μία σειρά μεταρρυθμίσεων σε τομείς πέραν του βεληνεκούς των προτεραιοτήτων του Going for Growth».

Στην έκθεση τονίζεται οτι «Η πλήρης εφαρμογή πολιτικών για τη μείωση της φτώχειας και της ανισότητας, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα ελάφρυνε το μεγάλο κοινωνικό κόστος της κρίσης, ενώ θα ενίσχυε την κατανάλωση και την ανάπτυξη».

«Η περαιτέρω μείωση των ρυθμίσεων στις βιομηχανίες δικτύων και η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της ανεξαρτησίας των ρυθμιστικών Αρχών θα αύξαναν την ανταγωνιστικότητα. Η συνέχιση του εξορθολογισμού των ρυθμίσεων θα βελτίωνε το επιχειρηματικό περιβάλλον. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι κρίσιμης σημασίας για την αύξηση των εσόδων με έναν πιο δίκαιο και φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο. Η καλύτερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών πόρων της ΕΕ για την ενίσχυση της επένδυσης στην Παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία, και την τεχνολογία της πληροφορικής και των επικοινωνιών, θα βελτιώσει τις δεξιότητας και το ανθρώπινο κεφάλαιο και θα θέσει τη βάση για μία ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη», αναφέρεται επίσης στην έκθεση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα