Ομόλογα: Θετικό κλίμα και περαιτέρω υποχώρηση του 10ετούς

Διατηρείται το θετικό κλίμα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να σημειώσει σήμερα περαιτέρω οριακή υποχώρηση στο 3,91% από 3,94% που διαπραγματευόταν χθες. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,26%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 47 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 22 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα συγκέντρωσε το 7ετές ομόλογο με 18 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 3,92% από 3,94% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,13%, να διαμορφωθεί στο 3,79% από 3,81% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματευτεί το απόγευμα στα 1,1299 δολ. από το επίπεδο των 1,1326 δολ. που άνοιξε σήμερα το πρωί στην αγορά.

Υπό την πίεση αρνητικών μηνυμάτων κινήθηκαν σήμερα τόσο το ευρώ όσο και το δολάριο. Πιο συγκεκριμένα, το ευρώ κινείται στη σκιά που έχει δημιουργήσει η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης και η εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας.

Από την άλλη πλευρά το δολάριο επηρεάζεται αρνητικά από το ενδεχόμενο να υπάρξει μία ακόμη στάση πληρωμών του αμερικανικού Δημοσίου, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με την προκαταρκτική συμφωνία στο Κογκρέσο σχετικά με το ύψος χρηματοδότησης για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, διαβεβαιώνοντας από την πλευρά του ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ξανά μερική αναστολή λειτουργίας ορισμένων υπηρεσιών του αμερικανικού Δημοσίου. Τόνισε επίσης, ότι ανεξάρτητα από το ύψος χρηματοδότησης, η κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό θα πραγματοποιηθεί, καταδεικνύοντας ότι υφίσταται πιθανότητα να κηρύξει κατάσταση εθνικής ανάγκης.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,107%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,192%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,232%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,306% και τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,368%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1305 δολάρια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα