Ολόκληρες περιοχές έχουν γίνει τουριστικά γκέτο λόγω Airbnb

Το κυνήγι για καλές αποδόσεις που υπόσχονται οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις κατοικιών μέσω Airbnb έχει μετατρέψει σε τουριστικά γκέτο ολόκληρες περιοχές της χώρας, με τα παραδοσιακά μακροχρόνια ενοικιαστήρια να τείνουν να μετατραπούν σε είδος υπό εξαφάνιση.
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος ΞΕΕ η οικονομία του διαμοιρασμού, δηλαδή n ενοικίαση σπιτιών μέσω ιστοσελίδων, με επικρατέστερη βάσει μεριδίου αγοράς αυτήν της εταιρείας Airbnb, απέφερε το 2018 έσοδα 1,9 δισ ευρώ στους παίκτες της συγκεκριμένης αγοράς ιδιοκτήτες και εταιρείες δισχείρισης ακινήτων που ενοικιάζονται βραχυπρόθεσμα. Μαλιστα, σε σχέση με τσ 2017 πέρυσι ο τζίρος από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ενισχύθηκε κατά 25, γεγονός που σημαίνει ότι αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των κατοικιών που μπήκε στο σύστημα Airbnb.
Σημαντικές οι επιπτώσεις Παρότι το Airbnb έβγαλε από το αδιέξοδο ιδιοκτήτες κενών και αναξιοποίητων ακινήτων έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» σε όσους αναζητούν στέγη σε οικονομικά αδύναμες ομάδες ενώ έχει επιφέρει επιπτώσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και γενικότερα στην οικονομία.
Ειδικότερα βάσει της μελέτης του ΞΕΕ υπολογίζεται ότι μόνο στον Δήμο Αθήνας κάθε σπίτι που αναρτάται σε πλατφόρμα βραχυπρόθεσμων μισθώσεων στερεί δύο ακίνητα στις μακροχρόνιες ενοικιάσεις οδηγώντας τις τιμές σε αύξηση κατά 9,3%.
Στο σύνολο της χώρας τα σπίτια που δεν ενοικιάζονται μέσω Airbnb έχουν μειωθεί δραματικά ενώ στα δημοφιλή τουριστικά νησιά όπως τα Χανιά η Ρόδος και η Κέρκυρα ο αριθμός των ακινήτων που ενοικιάζονται μακροχρόνια είναι μόλις ένα κλάσμα αυτών που μισθώνονται βραχυχρόνια.
Ενδεικτικά, στα Χανιά διατίθενται μέσω Airbnb 4.337 στιίτια ενώ όσα ενοικιάζονται μακροχρόνια ξεπερνούν ελαφρώς τα 210. Στο νησί των Ιπποτών ενοικιάζονται βραχυπρόθεσμα περίπου 1.500 σπίτια σε τιμές περίπου 19 ευρώ ανά τ.μ., με τον αριθμό των παραδοσιακών ενοικιαστηρίων να μην ξεπερνά τα 100. Με άλλα λόγια, σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς το 95% των ακινήτων ενοικιάζεται μέσω Airbnb ενώ n αναλογία των τιμών μεταξύ βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας μίσθωσης αγγίζει το πέντε προς ένα. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αυτό στα Πετραλωνα ένα σπίτι μέσω Airbnb ενοικιάζεται προς περίπου 21 ευρώ ανά τ.μ., με την τιμή για τα λιγοστά σπίτια που ενοικιάζονται παραδοσιακά να μειώνεται σε 8 ευρώ ανά τ.μ..
Υπολογίζεται ακόμη ότι μια αύξηση του μεγέθους της οικονομίας διαμοιρασμού κατά 1% προκαλεί μια αύξηση στην τιμή ενοικίασης των ακινήτων μακροχρόνιας μίσθωσης κατά 0,34% (ανά τ.μ.). Ως αποτέλεσμα n αύξηση κατά 25% του μεγέθους της οικονομίας διαμοιρασμού το 2018 αύξησε τις τιμές των ενοικίων μακροχρόνιας μίσθωσης κατά 8,7%. Εύλογα όπως αναφέρει η μελέτη του ΞΕΕ η ανισορροπία μεταξύ παραδοσιακών ενοικιαστηριων και βραχυπρόθεσμων μισθώσεων επιβαρύνει τις οικονομικά αδύναμες ομάδες.
Οι βρσχυχρόνιες μισθώσεις δημιουργούν τρύπα και στα δημόσια εσσδα
Σύμφωνα με τη μελέτη οι καθαρές απώλειες προκύπτουν από τα δημόσια έσοδα που χάνονται από τον ξενοδοχειακό κλάδο μειωμένες κατά το εκτιμώμενο φορολογικό έσοδο πσυ δημιουργεί η οικονομία διαμοιρασμού. Και αυτό δεδομένου ότι η φορολογία των ξενοδοχείων είναι σαφώς μεγαλύτερη από εκείνη των βραχυχρόνιων μισθώσεων, γεγονός που σημαίνει ότι στερούνται πόροι από κοινωνικές πολιτικές. Το ΞΕΕ τοποθετεί σωρευτικό για τα έτη 2016 – 2017 και 2018 σε 300 εκατ. ευρώ την απώλεια δημοσίων εσόδων ενώ κατό την ίδια τριετία χάθηκαν 36.560 θέσεις εργασίας.
Πάντως όπως αναφέρει στο Εθνος ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής EAIE και επιστημονικός σήμβουλος της SOLUP Property Solution Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις εμφανίζουν χαρακτηριστικά… φούσκας. «Εκτιμούμε ότι οι μισθώσεις μέσω Airbnb πσυ έχουν εκτοξεύσει τα ενοίκια θα υποχωρήσουν», σημειώνει. Σύμφωνα με τη μελέτη στο εξωτερικό οι παρεμβάσεις που έχουν υιοθετηθεί στηρίζονται στη δημιουργία προδιαγραφών λειτουργίας των ακινήτων καταλυμάτων στην επιβολή ορίου στις διανυκτερεύσεις και στη διαμόρφωση συγκεκριμένων υποχρεώσεων που πρέπει να ακολουθούν οι ιδιοκτήτες.
Στις υπόλοιπες χώρες έχει δημιουργηθεί ειδικό μητρώο όπου εγγράφονται τα ακίνητα και καταχωρίζονται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές τους επιβάλλεται όριο στις ημέρες μίσθωσης και καθορίζεται ο μέγιστος αριθμός ακινήτων ανά ιδιοκτήτη προς διάθεση ενώ οι κάτοικοι προστατεύονται μέσω κανόνων και οδηγιών κοινωνικής συμπεριφοράς.
 
Πηγή: Έθνος
 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα