ΟΗΕ: Διάσκεψη για το Κυπριακό μόνο αν το επιθυμούν και οι δύο ηγέτες

Μόνο όταν το θέλουν οι ηγέτες και μόνο όταν θεωρούν ότι αυτό είναι χρήσιμο,θα συγκαλέσουν διάσκεψη για την Κύπρο τα Ηνωμένα Έθνη  δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Espen Barth Eide ύστερα από συνάντηση μίας ώρας που είχε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Espen Barth Eideανέφερε πως οι δυο ηγέτες τού ζήτησαν χθες να έχει χωριστές συναντήσεις μαζί τους, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια αντίληψη για το τι θα κάνουν στη συνέχεια.

«Και αυτό είναι που κάνω» είπε ο Νορβηγός διπλωμάτης, προσθέτοντας πως είχε μια καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ αργότερα είναι προγραμματισμένη μια παρόμοια συζήτηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Mustafa Akinci.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Espen Barth Eide είπε πως «εάν οι ηγέτες νιώθουν έτοιμοι και ότι θα είναι εποικοδομητικό να έχουμε μια νέα Γενεύη, τα Ηνωμένα Εθνη είναι έτοιμα γι’ αυτό».

Επισήμανε πως η άποψη των Ηνωμένων Εθνών είναι πως «η διαδικασία είναι και παραμένει καθοδηγούμενη από τους ηγέτες» και προσέθεσε πως «έτσι οι ηγέτες πρέπει να συμφωνήσουν εάν θέλουν να πάνε στη Γενεύη, και αυτή είναι η συζήτηση που έχουμε τώρα».

Τέλος, ανέφερε πως ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Gutterez είδε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Τουρκίας T. Erdogan και πως «ήγειρε το θέμα μιας πιθανής νέας Διάσκεψης με αυτούς».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα