ΟΗΕ:Θετική εξέλιξη η αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συρία

1690539Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε σήμερα ότι η μερική αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συρία είναι μια “θετική εξέλιξη” και εξέφρασε την ελπίδα ότι η απόφαση αυτή θα “επηρεάσει θετικά” τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

“Η ανακοίνωση από τον πρόεδρο Πούτιν την ίδια ημέρα με την έναρξη του νέου αυτού γύρου ενδο-συριακών συνομιλιών στη Γενεύη είναι σημαντική εξέλιξη, η οποία ελπίζουμε να επηρεάσει θετικά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή σύγκρουση και για μια ειρηνική πολιτική μετάβαση στη χώρα”, δήλωσε ο ντε Μιστούρα, σε σχόλιό του το οποίο ανέγνωσε ο ‘Αχμαντ Φάουζι, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην ευρωπαϊκή έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Ο Φάουζι πρόσθεσε ότι ο ντε Μιστούρα ενημερώθηκε για τη ρωσική απόφαση χθες βράδυ, λίγο πριν μιλήσει σε τηλεδιάσκεψη με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. “Σήμερα είναι σημαντική ημέρα, είναι η συμπλήρωση πέντε χρόνων από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία, είναι η 18η ημέρα της παύσης των εχθροπραξιών”, υπογράμμισε ο Φάουζι τονίζοντας ότι η παύση των εχθροπραξιών είναι “εύθραυστη, ευάλωτη αλλά γενικά τηρείται”.

Χθες, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αιφνιδιάζοντας τους πάντες ανακοίνωσε την αποχώρηση από τη Συρία του μεγαλύτερου μέρους των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. Η νέα αυτή εντυπωσιακή εξέλιξη την οποία επεφύλασσε ο πρόεδρος Πούτιν, κυρίαρχος εδώ και μήνες του βηματισμού στη συριακή κρίση, σημειώνεται ενώ η σύγκρουση εισέρχεται σήμερα στον έκτο χρόνο της. Η Μόσχα ξάφνιασε τη συριακή αντιπολίτευση και τις χώρες της Δύσης.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος ομόλογός του συνομίλησαν τηλεφωνικά “για την ανακοίνωση του προέδρου Πούτιν για τη μερική αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία και τα προσεχή στάδια που είναι απαραίτητα για την πλήρη παύση των εχθροπραξιών”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα