ΟΗΕ:Η Ευρώπη απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση του προσφυγικού

un_0Ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες (HCR) του ΟΗΕ Φιλίπο Γκράντι δήλωσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανική εφημερίδα, ότι η Ευρώπη «απέτυχε παταγωδώς» στη διαχείριση της υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται επί των θυρών της και προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνέλθει.

«Αναφορικά με την καταγραφή και την αναδιανομή (των προσφύγων), η συνεργασία και η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν αποτύχει παταγωδώς» τόνισε ο Γκράντι στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) που θα κυκλοφορήσει αύριο Παρασκευή.

Ο Ιταλός αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, που ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου, προειδοποιεί επίσης εναντίον του κλεισίματος των συνόρων των ευρωπαϊκών χωρών που θα είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν ντε φάκτο πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν ήδη βιώσει πολλές κακουχίες, στην Ελλάδα.

«Ο φόβος μας συνίσταται στο ότι το κλείσιμο των εθνικών συνόρων στην Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να παραμείνουν στην Ελλάδα» σύμφωνα με τα αποσπάσματα της συνέντευξης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

«Το μήνυμα που απευθύνουμε στην Ευρώπη είναι το εξής: «συνέλθετε και ασχοληθείτε οι ίδιοι» με την κατάσταση. Εάν όμως η βοήθειά μας είναι απαραίτητη, εμείς θα είμαστε εκεί» για να συνδράμουμε.

Ο Φιλίπο Γκράντι αναφέρεται ιδιαίτερα στην συμφωνία μεταξύ των 28 κρατών μελών που συνάφθηκε το καλοκαίρι του 2015 σχετικά με την αναδιανομή των 160.000 προσφύγων, μια απόφαση που έκτοτε ως επί το πλείστον δεν εφαρμόστηκε.

Στην παρούσα φάση, μόλις 583 «μετεγκαταστάσεις» έχουν γίνει λόγω της έλλειψης βούλησης ορισμένων χωρών, ιδίως στην ανατολική Ευρώπη.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι αυτό το σύστημα (μετεγκατάστασης) να εφαρμοστεί όμως αυτό θα είναι δύσκολο» σύμφωνα με τον ίδιο.

«Στην παρούσα φάση δεν βλέπω μεγάλη δυναμική προς αυτήν την κατεύθυνση».

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφθασαν στην Ευρώπη δια θαλάσσης πέρυσι.

Τη στιγμή που η πλειονότητα των Ευρωπαίων εταίρων της τους γυρνούν την πλάτη, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επιδεικνύει «θαρραλέα» στάση, σύμφωνα με τον Γκράντι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα