Ν. Τραμπ: Προωθεί την μεγαλύτερη φορολογική ελάφρυνση στην ιστορία

Σύμφωνα με το πολυαναμενόμενο φορολογικό νομοσχέδιο της διοίκησης Trump, στο 15% από το 35% μειώνεται η φορολόγηση των επιχειρήσεων  που ανακοινώθηκε σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin και τον οικονομικό σύμβουλο της κυβέρνησης Gary Cohn.

Η κίνηση αυτή αποτελούσε βασική προεκλογική δέσμευση του Donald Trump και οι αγορές την ανέμεναν με ιδιαίτερη «θέρμη» καθώς μπορεί να σημάνει περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος προτείνει απόσυρση του φόρου κληρονομιάς, ο οποίος επιβάλλεται σε άτομα με περιουσία τουλάχιστον 5,49 εκατ. δολάρια και ζευγάρια με περιουσία 10,98 εκατ. δολάρια.

Το σχέδιο αποσύρει επίσης τον «εναλλακτικό ελάχιστο φόρο», ο οποίος είχε επιβληθεί τη δεκαετία του 1960 ώστε να εμποδίσει πλούσιους πολίτες από το να μηδενίσουν τις υποχρεώσεις τους δηλώνοντας διάφορες ελαφρύνσεις.

Ο εναλλακτικός φόρος είχε υποχρεώσει τον κ. Trump να πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε φόρους το 2005, στη μοναδική πρόσφατη φορολογική του εκκαθάριση που έχει βγει στην επιφάνεια.

Επιπλέον, οι προτάσεις του Λευκού Οίκου βάζει τέλος στο φόρο 3,8% στα καθαρά εισοδήματα από επενδύσεις που επιβάλλεται πόσο σε άτομα με ετήσιο εισόδημα άνω των 200.000 δολαρίων.

Τα χαμηλότερα εισοδήματα θα υπαχθούν σε κλιμάκιο με συντελεστή 10%, ενώ το μεσαίο κλιμάκιο θα πληρώνει φόρο 25%.

Πάντως, σε μία κίνηση ενίσχυσης των πιο αδύναμων νοικοκυριών, το σχέδιο του Λευκού Οίκου προβλέπει τον διπλασιασμό των φοροαπαλλαγών για τα πρώτα 24.000 δολάρια που δηλώνουν σε εισόδημα τα ζευγάρια.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως δημιουργείται αφορολόγητη ζώνη έως τα 24.000 δολάρια.

Οι προτάσεις του Λευκού Οίκου έχουν ήδη συζητηθεί με το Κογκρέσο, όμως η νομοθετική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μήνες, με τον κ. Steven Mnuchin μα σημειώνει πως στόχος είναι η ψήφιση των μέτρων έως το τέλος του έτους.

Κατά την παρουσίαση του φορολογικού νομοσχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στόχος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η επίτευξη ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα