Ν.Παππάς: Ωρα ευθύνης για ΔΝΤ και Ευρώπη – Εκλογές το 2019

Ο υπουργός ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς έστειλε σαφές μήνυμα προς το ΔΝΤ αλλά και τους ευρωπαίους δανειστές της χώρας μας, πως πρέπει άπαντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Από τη Λάρισα όπου βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης για την επετειακή εκδήλωση της εφημερίδας «Ελευθερία», ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς το κλείσιμο της δεύτερης διαπραγμάτευσης, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών δηλώνοντας κατηγορηματικά πως «είναι τρία χρόνια».

Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά την «κόντρα» με το ΔΝΤ επ’ αφορμή των αξιώσεων για νέα μέτρα, υπενθύμισε πως «το ΔΝΤ βρίσκεται στο ελληνικό πρόγραμμα όχι επειδή το ζήτησε η Ελλάδα, αλλά επειδή το ζήτησαν άλλοι. Χάριν της συμφωνίας η Ελλάδα αποδέχτηκε το αίτημα άλλων χωρών για την παρουσία του. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία συμφωνία η οποία λειτουργεί, υπεραποδίδει ως προς τα έσοδα και ο κάθε θεσμός θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με την παρουσία του ή μη. Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, έχει δείξει ότι μπορεί να είναι συνεπής και ως προς την εφαρμογή του προγράμματος και ως προς την προστασία των κοινωνικά αδύναμων. Είναι ώρα ευθύνης για άπαντες. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πάρα πολύ αισιόδοξοι ότι και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα και οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δε θα αποτελέσουν αφορμή για καθυστερήσεις».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον μία ενδεχόμενη αδιάλλακτη στάση από το ΔΝΤ μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις, ο κ. Παππάς ανέτρεξε στις αντίστοιχες «κρίσεις» που είχαν ξεσπάσει με τις αξιώσεις για συμφωνία – γέφυρα, αλλά και με την πρώτη αξιολόγηση, για να προσθέσει ότι «όπως περνάει ο καιρός και το πρόγραμμα αποδίδει, η Ελλάδα κερδίζει σε αξιοπιστία και σε συμμάχους. Κερδίζει ένα νέο σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή κι αυτό το αναγνωρίζουν και οι φίλοι της και οι λιγότερο φίλοι της».

Για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών δήλωσε κατηγορηματικά πως «είναι τρία χρόνια μακριά».

Κληθείς τέλος να σχολιάσει το κατά πόσο η οικονομία της χώρας μας μπορεί να «αντέξει» αξιώσεις για πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, όταν αυτό τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, έχει επιτευχθεί από μόλις τρία κράτη, εκτίμησε ότι «αργά ή γρήγορα θα ανοίξει μία συζήτηση όσον αφορά τι πρέπει να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Το Ελληνικό πρόγραμμα αυτή τη στιγμή λειτουργεί, γιατί είχε τα χαμηλά πλεονάσματα κι ένα παράλληλο πρόγραμμα με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την προστασία των αδυνάμων».

Πηγή: Onlarissa

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα