Ν. Ξυδάκης: Η Βουλή και ο λαός θα ενημερωθούν με τεκμήρια για το ατύχημα στον Σαρωνικό

Θα γίνει συζήτηση στη Βουλή με τεκμήρια και επιχειρήματα. Η κοινή γνώμη που δίκαια ανησυχεί θα πρέπει να λάβει απαντήσεις και η Βουλή είναι ο πιο κατάλληλος τόπος για να γίνει αυτή η σοβαρή, θεσμική και σε βάθος ενημέρωση.

 

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις ενέργειες του υπουργείου Ναυτιλίας όσον αφορά την πετρελαιοκηλίδα στον  Σαρωνικό. Υπάρχουν ευθύνες; 

Πρέπει να τεθούν ερωτήματα επί των διαδικασιών πρόληψης και καταστολής. Για το πρώτο πρέπει να απαντηθεί πώς έφτασε ένα πλοίο επισφαλές να βυθιστεί σε τόσο σύντομο χρόνο με νηνεμία, πως είχε τις άδειες αξιοπλοΐας, πώς βρέθηκε με πλήρες φορτίο, πότε εξέπεμψε σήμα. Στην πρόληψη φαίνεται ότι κάτι δεν έχει πάει καλά. Η έρευνα πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα και να φτάσει σε βάθος.

Έπρεπε να έχει παρέμβει αμέσως η δικαιοσύνη και όχι να κάνει την αυτοψία μόνη της η αστυνομία

Αυτό πρέπει να το κρίνουν οι εισαγγελικές αρχές. Η δικαιοσύνη είναι ο τρίτος πυλώνας της δημοκρατίας. Θα πρέπει να ενεργήσει διότι εδώ υπάρχει ζημιά στο δημόσιο συμφέρον.

Μήπως δεν έγινε κάτι σωστά και από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας;

Δεν το γνωρίζω αυτό. Θα πρέπει να ελεγχθούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου με βάση ποιο εμπειρικό υλικό και ποιους ελέγχους δόθηκε το αξιόπλοο και οι παρατάσεις. Υπάρχουν πρωτόκολλα που θα πρέπει να έχουν τηρηθεί και αν δεν έχουν τηρηθεί θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες.

Ο συγκεκριμένος πλοιοκτήτης είχε εμπλακεί σε υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων και είχε απαλλαγεί με βούλευμα. Είναι μία περίπτωση που έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές και τη δικαιοσύνη. Δημιουργούνται ερωτήματα με την παράταση που δόθηκε;

Φυσικά υπάρχουν ερωτήματα. Πρέπει να εξεταστούν αυτά σε βάθος και γρήγορα. Το ατύχημα έχει συμβεί και όλη μας η δράση και η φροντίδα πρέπει να δοθεί τώρα στη θεραπεία της μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής που προκάλεσε. Από κει και πέρα για να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα είτε ως ατύχημα είτε ως βαριά αμέλεια ή ολιγωρία θα πρέπει να ερευνηθεί και να βελτιωθεί όλο το πλαίσιο, λειτουργικό και θεσμικό. Αν υπάρχουν κενά και σφάλματα πιστεύω ότι η πολιτική ηγεσία θα τα εντοπίσει και αντιμετωπίσει τάχιστα. Τόσο στις συνθήκες του ατυχήματος όσο και στη θεραπεία του.

Αυτή η οικολογική καταστροφή μας κάνει να αντιληφθούμε πόσο ευαίσθητος είναι ο Σαρωνικός. Όλο το Αιγαίο από τη Μαύρη Θάλασσα έως το Σουέζ είναι μία κλειστή θάλασσα τεράστιας εμπορικής σημασίας. Για μας τους Έλληνες έχει τη στρατηγική του σημασία και την τεράστια τουριστική του αξία. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η προάσπιση του δεν αφορά κάποιους περιβαλλοντολόγους.  Είναι εθνικός πλούτος που πρέπει να τον υπερασπίσουμε με νύχια και με δόντια.

Πολιτικές ευθύνες για το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας υπάρχουν;

Δεν το γνωρίζω αυτό. Δεν έχω στοιχεία ούτε για τις ενέργειες, ούτε για τους χρόνους.  Τα ρεπορτάζ έχουν αντιφάσεις και οι ενημερώσεις γίνονται στάγδην. Θα γίνει συζήτηση στη Βουλή με τεκμήρια και επιχειρήματα. Η κοινή γνώμη που δίκαια ανησυχεί θα πρέπει να λάβει απαντήσεις και η Βουλή είναι ο πιο κατάλληλος τόπος για να γίνει αυτή η σοβαρή, θεσμική και σε βάθος ενημέρωση.

Ποια η γνώμη σας για το θέμα της άτυπης ενημέρωσης από την πλευρά ενός ανώτερου αξιωματούχου του οικονομικού επιτελείου. Φαίνεται από τα στοιχεία ότι υπάρχει μία κόπωση του φορολογούμενου.

Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Η κρίση όπως και η αποεπένδυση είναι πολυετείς. Όπως και η ανεργία και η υπερφορολόγηση.  Ωστόσο υπήρξε μία απάντηση ότι αυτή η υστέρηση είναι χρονική διότι όλες οι δόσεις έχουν μετατοπιστεί κατά ένα μήνα. Κρατώ μια ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι το τρίτο τρίμηνο θα κλείσει με πολύ υψηλές επιδόσεις. Οπότε ας περιμένουμε ένα μήνα που θα έχουν καταβληθεί και οι δόσεις των φόρων. Με την ενημέρωση απλώς δόθηκαν τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών τα οποία αν συμπληρωθούν με αυτό το οποίο δεν περιέχει ο πίνακας -ότι όλες οι δόσεις έχουν μετατοπιστεί κατά ένα μήνα- εξάγεται περίπου  το ίδιο ποσό.

Για την υπόθεση της επένδυσης της Ελντοράντο φάνηκε ότι υπάρχει μία αποφόρτιση του κλίματος έντασης των δύο πλευρών. Ποια είναι η δική σας η αίσθηση; Η εταιρεία πιέζει.

Όπως το διατύπωσε και ο υπουργός κ. Σταθάκης η εταιρεία πιέζει για ένα πράγμα για το οποίο η ίδια δεν έχει εκπληρώσει τους τυπικούς όρους του συμβολαίου. Να δώσει ολοκληρωμένο το σχέδιο της, πώς θα γίνει η επεξεργασία. Σε όλες τις υπόλοιπες εργασίες που δεν άπτονται των όρων της σύμβασης οι αδειοδοτήσεις προχωρούν. Η παρελκυστική αυτή τακτική της εταιρίας συμβαίνει από το 2013-14 επί υπουργίας Μανιάτη. Θα πρέπει να είμαστε σε ένα πλαίσιο που προβλέπουν οι όροι της σύμβασης και η νομοθεσία. Δεν είναι θέμα ψυχολογίας ή διαθέσεων του κάθε υπουργού. Υπάρχουν νόμοι, υπάρχει μία διοίκηση και υπάρχουν συμβατικές υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούν το κράτος και η εταιρεία.

Η άποψή μου είναι ότι ο επικοινωνιακός τρόπος που χειρίζεται το θέμα η καναδική εταιρεία είναι μάλλον άκομψος και προκλητικός και με κάποιο τρόπο προσβλητικός προς την Ελληνική Δημοκρατία. Υπάρχει επιλεκτική διάχυση μέρους της αλήθειας και πολύ υψηλοί τόνοι. Επτά φορές έχει απειλήσει να αποχωρήσει η εταιρία από το 2011. Δημιουργείται λοιπόν ένας βαθμός υποψίας. Έχουν αλλάξει πολλές κυβερνήσεις και πολλοί υπουργοί. Θα έπρεπε ακόμα και για λόγους σεβασμού της χώρας στην οποία κάνει κανείς την επένδυση να σέβεται τα Πρωτόκολλα, τους κανόνες και τους νόμους. Να σέβεται μία Πολιτεία.

Μήπως πρέπει και η πολιτεία να αποφασίσει;

Η πολιτεία έχει αποφασίσει. Πρέπει να τηρηθούν οι όροι της σύμβασης. Οι δύο θεμελιώδεις όροι της σύμβασης για τις Σκουριές είναι να μην γίνεται εξαγωγή μεταλλεύματος στο εξωτερικό ως έχει, αλλά να γίνεται εδώ η επεξεργασία, ώστε να υπάρχει οικονομικό όφελος για τη χώρα. Το δεύτερο ακανθώδες είναι ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αρσενικού- αυτά διαβάζω στις εκθέσεις και μελέτες των ειδικών- και αυτό θα πρέπει να εγκλωβιστεί με κάποια μέθοδο και να αποτεθεί με ασφάλεια ώστε να μην μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας ούτε το έδαφος για τους επόμενους αιώνες ούτε να υπάρξει κίνδυνος διαρροής και να φτάσει στη θάλασσα. Θα μιλάμε τότε για μία πολλαπλάσια καταστροφή σε σχέση με αυτή που συζητάμε για την πετρελαιοκηλίδα. Η εταιρεία έχει τη συμβατική υποχρέωση να αποδείξει ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί επιτυχώς επί του πεδίου. Εν τούτοις έχει γίνει μόνο ένα εργαστηριακό πείραμα στη Φιλανδία. Διαδοχικά τρεις υπουργοί παραπέμπουν και κάνουν τεχνικές παρατηρήσεις ζητώντας στοιχεία σύμφωνα με τη σύμβαση. Η εταιρεία αντί να συμπληρώνει τα στοιχεία που της ζητούν, κάνει προσφυγές. Αυτά πρέπει να μας βάζουν σε κάποιες σκέψεις.

Φαίνεται ότι τώρα οδηγούνται στη διαιτησία…

Πρέπει να τηρηθούν οι όροι της σύμβασης. Να καταλάβει και ο κάθε επενδυτής ότι τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κάποιες αυστηρές νομοθεσίες και προβλέψεις και δεν μπορούν να κινείται μόνο με φωνές και προσφυγές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα