Ν. Κορέα: Βαριές κατηγορίες της εισαγγελίας σε βάρος της πρώην προέδρου

Οι εισαγγελικές Αρχές της Νοτίου Κορέας, απήγγειλαν επίσημες κατηγορίες σε βάρος της αποπεμφθείσας πρώην προέδρου της χώρας Park Geun Hye, σχετικά με το πολύκροτο σκάνδαλο κυβερνητικής διαφθοράς που οδήγησε στην πολιτική πτώση της.

Κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας, εκβίαση, δωροληψία και διαρροή κυβερνητικών μυστικών, όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο Yonhap.

Οι Αρχές πιστεύουν ότι διάφορες επιχειρήσεις, ανάμεσά τους κολοσσοί όπως η Samsung, εξαγόραζαν την εύνοια της κ. Park προσφέροντας δωρεές συνολικού ύψους 68 εκατομμυρίων δολαρίων σε δύο μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που ελέγχονταν από μία παιδική και έμπιστη φίλη της τότε προέδρου, την Τσόι Σουν-σιλ.

Η εν λόγω φίλη, που επίσης έχει συλληφθεί, φέρεται να χρησιμοποίησε μέρος των χρημάτων για προσωπικό πλουτισμό. Επίσης πιστεύεται πως η κ. Park της είχε προσφέρει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες και κρατικά έγγραφα, μολονότι δεν κατείχε θέση στο κυβερνητικό σχήμα.

Η κ. Park, που αρνείται τις κατηγορίες, κρατείται από τις 31 Μαρτίου και θα παραμείνει υπό κράτηση.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται ο τεχνολογικός κολοσσός Samsung, καθώς υπό κράτηση βρίσκεται και ο αντιπρόεδρος και κατ’ ουσία επικεφαλής της εταιρείας, Jay Lee.

Στο σκάνδαλο εμπλέκονται και άλλοι νοτιοκορεατικοί κολοσσοί, όπως η εταιρεία Lotte, ο πρόεδρος της οποίας επίσης αντιμετωπίζει κατηγορίες.

Μετά την αποπομπή Park προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα λάβουν χώρα στις 9 Μαΐου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα