Νιγηρία: Στην Αμπούζα έφτασαν τα 82 κορίτσια που απελευθέρωσε η Μπόκο Χαράμ

Η Νιγηρία ανακοίνωσε χθες ότι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση μελών της Μπόκο Χαράμ, εξασφάλισε την απελευθέρωση των 82 κοριτσιών που κρατούσε η οργάνωση.

Μια ομάδα κοριτσιών που αφέθηκαν ελεύθερα από τους τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ μετά την απαγωγή τους το 2014 από την πόλη Τσιμπόκ της βόρειας Νιγηρίας έφθασαν σήμερα στην πρωτεύουσα Αμπούζα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Τα κορίτσια έφθασαν στο αεροδρόμιο της Αμπούζα και απομακρύνθηκαν με στρατιωτική αυτοκινητοπομπή.

Η Νιγηρία ανακοίνωσε χθες ότι εξασφάλισε την απελευθέρωση των 82 κοριτσιών με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση μελών της Μπόκο Χαράμ.

Περίπου 270 κορίτσια απήχθησαν τον Απρίλιο του 2014 από την ισλαμιστική οργάνωση, η οποία έχει σκοτώσει 15.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό περισσότερων από δύο εκατομμυρίων άλλων στη διάρκεια μιας εξέγερσης που ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια με σκοπό τη δημιουργία ισλαμικού χαλιφάτου στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Δεκάδες κορίτσια είχαν καταφέρει να δραπετεύσουν τις πρώτες ώρες μέσα στη σύγχυση που ακολούθησε ωστόσο η τύχη περισσότερων από 200 από αυτές αγνοείτο για περισσότερα από δύο χρόνια.

Η Νιγηρία ευχαρίστησε την Ελβετία και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για τη βοήθειά τους προκειμένου να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των 82 κοριτσιών έπειτα από «μακρές διαπραγματεύσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η προεδρία.

Ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι θα υποδεχθεί τα κορίτσια σήμερα το απόγευμα στην Αμπούζα, προστίθεται στην ανακοίνωση, όπου δεν διευκρινίζεται πόσα φερόμενα ως μέλη της Μπόκο Χαράμ αποφυλακίστηκαν βάσει της συμφωνίας ανταλλαγής ούτε άλλες λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα