Νευρικότητα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Νευρικότητα εμφανίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και άρχισε τη συνεδρίαση στο +1,30% σε μια προσπάθεια ανάκαμψης μετά το χθεσινό sell off αλλά και ενόψει της σημερινής λήξης του πρώτου εξαμήνου του έτους, αυτήν την ώρα αναζητεί κατεύθυνση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,12% στις 748,96 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,01 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,50% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.962,83 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,05% στις 847,86 μονάδες.

Η επιχειρούμενη σημερινή αντίδραση διέψευσε τις προσδοκίες, με τον γενικό δείκτη να παραμένει κάτω από τις 755 μονάδες, αυξάνοντας σύμφωνα με τον Λουκά Παπαϊωάννου της Fast Finance, την επαναπροσέγγιση του κρίσιμου επιπέδου των 730 μονάδων.

Το γεγονός ότι παραμένει κάτω από τον εκθετικό μέσο όρο των 200 ημερών του, μας δημιουργεί ανησυχία και ανοίγει ακόμα χαμηλότερη στοχοθέτηση πέριξ των 700 μονάδων, προσθέτει ο ίδιος. Αντίστοιχα πιθανή έγκυρη διάσπασης των 1.950 μονάδων στον FTSE25 μεγαλώνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση των 1.900 μονάδων, με τελικό στόχο εκπλήρωσης τις 1.840 μονάδες.

Από τη μεριά του, ο Απ. Μάνθος της Δυναμική, επισημαίνει ότι η καθοδική διάσπαση της γραμμής τάσης, στις 880 μονάδες, που ένωνε τους προηγούμενους τοπικούς πυθμένες στο ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη έχει προκαλέσει ισχυρό ρήγμα στο στρατόπεδο των Bulls δίνοντας ως στόχο τις 830 μονάδες. Αρνητική εξέλιξη και η άρνηση του RSI να εισέλθει άνω των 55 μονάδων τεχνικού δείκτη.

Πάντως, η αγορά παρακολουθεί τις διεργασίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά και την τελευταία μηνιαία έκθεση της τελευταίας, η οποία βλέπει κινδύνους” για “αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων” στο συνταξιοδοτικό, αλλά και την αναγκαιότητα για “επιπλέον αποφασιστική πολιτική δράση” με στόχο την “ενίσχυση των διαρθρωτικών μεταρρυθμιστικών προσπαθειών στο χώρο των συντάξεων και της υγείας μακροπρόθεσμα”.

Η ΕΚΤ, όμως, κάνει και άλλη μία επισήμανση, “φωτογραφίζοντας” την Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως “ο κίνδυνος ανατροπών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να αυξηθεί για τις χώρες που επί του παρόντος προβάλλουν σημαντικές μειώσεις των δεικτών συνταξιοδοτικών παροχών”. ” Εναλλακτικά”, σημειώνει η ΕΚΤ, “σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κίνδυνος συνεχούς αύξησης των μεταβιβάσεων που σχετίζονται με την κοινωνική πρόνοια θα μπορούσε να αυξηθεί, εάν οι ιδιωτικές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις δεν καλύψουν τα κενά”.

Στο ταμπλό τώρα, οι τίτλοι των ΕΕΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής και Εθνική σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Grivalia, Σαράντης, ΟΛΠ και Eurobank.

Στον αντίποδα, οι Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank και Aegean σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα