Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Έντονη η νευρικότητα και σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά αφενός να προσπαθεί να βρει τις νέες της ισορροπίες μετά τη χθεσινή σημαντική διόρθωση, αλλά και να ελέγξει τις διαρροές που υπάρχουν για τη σημερινή ανακοίνωση των παραδοχών για τα σενάρια των stress test.

Χρηματιστήριο: Νευρική αναμονή των σεναρίων των stress testΕιδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,10% στις 867,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 15,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,27% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.209,90 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,21% στις 919,67 μονάδες.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η αύξηση του τζίρου συνδέεται με πακέτα που διακινήθηκαν στην έναρξη της συνεδρίασης συνολικού όγκου 2,0 εκατ. τεμαχίων που αντιστοιχούν στο 14,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Κορρές. Τα πακέτα έγιναν στην τιμή των 5,08 ευρώ ανά μετοχή και αντιστοιχούν σε αξία 10,2 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε ανακοινώσει στις 27/12 την είσοδο των Morgan Stanley μέσω της ΝΗΡΕΑ Maiden Holding και Profex, κινεζικής εταιρείας με ελληνικές καταβολές, στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση για την εξαγορά των μετοχών που βρίσκονται στην κατοχή του επενδυτικού κοινού.

Η υπόλοιπη αγορά τώρα, αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έναρξη της δοκιμασίας του stress test για τις ελληνικές τράπεζες, η οποία θα σηματοδοτήσει σήμερα το απόγευμα η ανακοίνωση των μακροοικονομικών παραδοχών του από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ). Η μεθοδολογία του stress test θα είναι ενιαία για όλες τις τράπεζες πανευρωπαϊκά, στη βάση του στατικού ισολογισμού 2017, με κομβικά για τις ελληνικές τράπεζες τα σενάρια για την πορεία του ΑΕΠ και των τιμών των ακινήτων για την τριετία 2018 – 2020.

Πάντως, οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν στα stress tests με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (CET 1 στην περιοχή του 17%), κάτι που δίνει άνετο περιθώριο απορρόφησης ζημιών και από επιθετικότερες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ενισχύθηκαν περαιτέρω από την άνοδο των τιμών των κρατικών ομολόγων.

Στο ταμπλό τώρα, τα πρόσημα είναι ευμετάβλητα και το εύρος διακύμανσης περιορισμένο. Η ΔΕΗ ξεχωρίζει με το δικό της +2,61%, ενώ η Eurobank, η Πειραιώς και η Λάμδα σημειώνουν άνοδο που ξεπερνά το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχαλκο, Σαράντης, ΟΛΠ, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, η Folli Follie και η ΕΥΔΑΠ σημειώνουν απώλειες 1,32% και 1,03%, με τις ΕΕΕ, Εθνική, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Motor Oil να σημειώνουν ήπιες απώλειες. Χωρίς μεταβολή οι ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Grivalia και Jumbo.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα