Νέο ιστορικό υψηλό για τον βρετανικό FTSE 100

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ο βρετανικός δείκτης βρέθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς οι επενδυτές ανταποκρίνονται στα τελευταία θετικά μάκρο (και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού) και στις τιμές του αργού που διαμορφώνονται κοντά σε υψηλά 2,5 ετών, λόγω των αναταραχών στο Ιράν.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,9%, ενώ στους επιμέρους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,32%, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 1,55% και ο γερμανικός DAX διαμορφώθηκε 1,46% υψηλότερα. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB “εκτοξεύτηκε” κατά 2,77%, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 1,96% και ο πορτογαλικός PSI 20 γνώρισε άνοδο 1,53%.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο κλάδος των υπηρεσιών στη Βρετανία αναπτύχθηκε με απροσδόκητα ταχύ ρυθμό τον προηγούμενο μήνα και οι επιχειρήσεις είναι πιο αισιόδοξες για το 2018 από ό,τι ήταν για το μεγαλύτερο μέρος του 2017, αλλά το Brexit επηρεάζει τα επενδυτικά σχέδια, σύμφωνα με έρευνα της Markit/CIPS.

Επίσης, αυξήθηκαν οι βρετανικές τιμές κατοικιών κατά 2,6% το 2017, σε μια επιβράδυνση από την αύξηση κατά 4,5% το 2016. Στο Λονδίνο καταγράφηκε η ασθενέστερη επίδοση, καθώς οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,5%. Ωστόσο, το Δεκέμβριο οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, κατά 0,6% σε σχέση με το Νοέμβριο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,2%.

Οι ευρωαγορές συνεχίζουν σε θετική τροχιά, διευρύνοντας τα χθεσινά κέρδη, στον απόηχο της εισαγωγής των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ήτοι της οδηγίας MiFID II.

Στα εμπορεύματα, οι τιμές του αργού “φλερτάρουν” με τα υψηλά 2,5 ετών, εν μέσω των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν, στη διάρκεια των οποίων έχουν χάσει τη ζωή τους 21 άνθρωποι.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, “βουτιά” της τάξεως του 5% γνώρισε η μετοχή της Debenhams που εξέδωσε αρνητική προειδοποίηση για τα κέρδη, μετά από την ανακοίνωση απογοητευτικής έναρξης των μετά των Χριστουγέννων πωλήσεων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα