Νέος νόμος για τα αυθαίρετα και «Ενστάσεις» από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής

Το πέμπτο πλαίσιο για τη νομιμοποίηση αυθαίρετης δόμησης από το 2009 ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι πρόκειται για τον πιο «κοινωνικά δίκαιο» νόμο του είδους, καθώς προβλέπει μικρότερα παράβολα, περισσότερες δόσεις και επιπρόσθετες εκπτώσεις για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αλλά και τον «πιο ολοκληρωμένο», καθώς προβλέπει ένα νέο πλέγμα ρυθμίσεων για τη δόμηση, από τις οικοδομικές άδειες έως τη μεταφορά συντελεστή. Πάντως, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής εκφράζει την αντίθεσή της στην επανάληψη –έστω και υπό προϋποθέσεις– της δυνατότητας νομιμοποίησης αυθαιρέτων με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

Όπως γράφει η Καθημερινή, «Είναι μια νέα αρχή για το δομημένο περιβάλλον, ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα έχουν τύχη οι παραβατικές συμπεριφορές του παρελθόντος», ανέφερε χθες ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου. Οπως υποστήριξε, το προτεινόμενο πλαίσιο περιέχει πολλές καινοτομίες, όπως τον διαχωρισμό της αδειοδότησης και του ελέγχου της δόμησης (η πρώτη από τις πολεοδομίες, ο δεύτερος από τους ελεγκτές δόμησης), την «αυτόματη» έκδοση της οικοδομικής άδειας σε κάποιες περιπτώσεις και τη δημιουργία μιας νέας δομής, του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος, που θα έχει την ευθύνη (και) των πολεοδομικών ελέγχων.

«Οι παλαιές ρυθμίσεις εστίαζαν στη διαχείριση των αυθαιρέτων για την ικανοποίηση δημοσιονομικών στόχων», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο νόμου προτείνει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη δόμηση. Σε ερώτηση της «Κ», πώς συμβιβάζεται αυτό το ολοκληρωμένο πλαίσιο με τον μεγάλο αριθμό… «σημειακών» (ήτοι φωτογραφικών), άσχετων με τον κορμό του σχεδίου νόμου τροποποιήσεων της πολεοδομικής νομοθεσίας που περιέχει στα τελευταία κεφάλαια, ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι «είναι οι ελάχιστες δυνατές».

Όσον αφορά στη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων εις βάρος των οποίων υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, η γενική γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού Ρένα Κλαμπατσέα υποστήριξε ότι δεν είναι γενική αλλά περιορίζεται σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις και τελεί υπό τον έλεγχο του Περιφερειακού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικών Θεμάτων. Αντίθετη ήταν η εκτίμηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, που στο πόρισμά της επισημαίνει ότι η νομολογία του ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι αντίκειται στην αρχή της διάκρισης των λειτουργιών και την υποχρέωση της πολιτείας να συμμορφώνεται ως προς το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων.

Υλοποίηση

Ως προς την υλοποίηση των νέων μηχανισμών που το σχέδιο νόμου προβλέπει, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι το σύνολο των υπουργικών αποφάσεων και διαταγμάτων που προβλέπονται θα ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες. Ενώ τα παρατηρητήρια δόμησης στις Περιφέρειες θα στελεχωθούν εκ των ενόντων, χωρίς νέες προσλήψεις. Πάντως ειδικά για την ενεργοποίηση των νέων ρυθμίσεων για τη μεταφορά συντελεστή, το επιτελείο του υπουργού δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις για το πώς θα πειστούν οι δήμοι να καθορίσουν ειδικές ζώνες για την «υποδοχή» συντελεστή, η έλλειψη των οποίων αποτελούσε το κύριο πρόβλημα όλων των προηγούμενων ρυθμίσεων (και τον λόγο για τον οποίο ακυρώνονταν από το ΣτΕ).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα